Global Düşün – Lokal Uygulama : Glokal – IV

This post has already been read 543 times!

Kültürel Uyum ????

Merhaba ayselevran@ttmail.com, aevran@etsgelisim.com paylaşım dostları;

Global Düşün – Lokal Uygulama : Glokal” kapsamında başlattığımız yazı dizisinin önceki duraklarında glokal yaklaşımın gerekliliği, glokal yaklaşım ve kültür ilişkisi, kültürel parametrelere dair paylaşımlarda bulunmaya çalıştık. 

Bu durakta “Kültürel Uyum ” odaklı zihin jimnastiği yapılmasına ne dersiniz?

Kültürel uyum her dönemde olduğu gibi özellikle bugünün ve yarının başarısı için oldukça önemli ve değerli bir süreçtir.

Küresel dünyada faaliyet gösteren şirketler ve küresel ekonomilerde de başarılı olmanın gücü faaliyet gösterilen ülkelerin kültürlerine uyum ile elde edilmektedir.

Sermayenin, insanların ve fikirlerin hareketliliğinin artması, dünya çapında ülkeler arasındaki uçurumu kapatacak daha fazla ürün veya kavramın ortaya çıkması anlamına gelir.

Bu boşluğu kapatmanın başarısı gerçekten işin birçok yönüne bağlıdır: araştırma ve geliştirme, yeni ve eski ürün yeniliği, pazar geliştirme ve daha fazlası. Ancak, tüm bunları bir araya getirmenin anahtarı, birçok firmanın faaliyet göstermeyi seçtiği çeşitli kültürleri anlayan ve proaktif olan yönetimdir, diğer bir değiş ile kültürel uyumu sağlayan yönetim şeklidir.

Kültür, insanlara aidiyet duygusu, nasıl davranmaları gerektiği ve ne yapmaları gerektiği hakkında bir fikir verir. İşteki davranış, moral ve üretkenliği etkiler ve şirket tutumlarını ve eylemlerini etkileyen değerleri ve kalıpları içerir. İşte tüm gerçeklerden hareket ile küresel arenada faaliyet gösteren şirketlerde kültürel uyum detaylı çalışılan konuların başında gelir.

Küresel uyumu iyi çalışan ve bunu uygulamalarında gösteren şirketler küresel lider olma yolculuğuna çıkarlar. Bu bağlamda küresel liderler aslında küresel bir ortamda etkin bir şekilde çalışabilmeyi ve kültürel çeşitliliğe saygılı olabilmeyi rahatlıkla gerçekleştirirler.

Küresel liderlerin kültürel uyum sürecinde etkin rol almak ve sürekliliği sağlamak adına iş ajandalarına  kültürler arası iletişim kapsamında detaylandırılmış ve uzun soluklu çalışmaları alırlar.

Gelecek durakta “Kültürler Arası İletişim“ ile yolculuğumuzu sürdürebilmek dileğiyle ;

Sevgiyle ve huzurla huzurda kalın

Aysel Evran

ayselevran@ttmail.com; aevran@etsgelisim.com ; www.ayselevran.com, www.etsgelisim.com

BİR FULARLIK FARK!®

İle

MASADAN SAHAYA

Devlet Siyaset Aile Şirket Ülke Üniversite Toplum Birey

YÖNETİMİ®

Share

You may also like...