Global Düşün – Lokal Uygulama : Glokal – II

This post has already been read 518 times!

Glokal Yaklaşım ve Kültür İlişkisi ????

Merhaba ayselevran@ttmail.com, aevran@etsgelisim.com paylaşım dostları;

“Global Düşün – Lokal Uygulama : Glokal” kapsamında başlattığımız yazı dizisinin bir önceki durağında glokal yaklaşımın gerekliliğine dair özet bir giriş yapmaya çalıştık

Bu durakta “Glokal Yaklaşım ve Kültür İlişkisi” odaklı zihin jimnastiği yapılmasına ne dersiniz?

Glokal yaklaşımı farklı coğrafyalara ürün ve hizmet sunarken önemli olduğu kadar hatta bundan daha önemli olan faktör ana merkez şirketin orijin ülkede dışındaki ülkelerde yer alan şirketlerdeki çalışanların yönetilebilmesidir.

Bu bağlamda; çok uluslu şirketler global düşünüp, global stratejiler geliştirdikten sonra yerel uygulamaları gerçekleştirecekler ise uygulama yapacakları yerelin kültürünü diğer bir değiş ile yaşam şeklini, yaşam yolculuk tarzını iyi tanımalıdır. Kültürlerin nesilden nesil aktarıldığı gerçeğinden hareket ile kültür bireylerin, toplumların, aile, eğitim, dini, devlet ve ticari varlıkları içeren sosyal kurumlar bağlamında yaşama biçimlerini ifade etmektedir.

Kültür insan davranışını şekillendiren hem bilinçli hem de bilinçsiz değerleri, fikirleri, tutumları ve sembolleri içerir. Her kültürün bir sonrakinden farklılıkları vardır. Benzer coğrafi bölgelerde, farklı ülkeler değerleri şekillendiren ve iş davranışını etkileyen benzersiz kültürel mirasa sahiptir.

Çok uluslu şirketler, firmanın uygun hedeflerini belirleme, riske yönelik tutumlar, çalışanlarla ilişkiler ve karsız operasyonları azaltma yeteneği gibi konuların bir ülkeden diğerine önemli ölçüde değiştiğini tespit etmektedir. Ayrıca, ülkelerin kültürel farklılıkları içinde ulusal firmaların dikkatli bir şekilde dikkat etmesi gerekmektedir. Çok uluslu olan şirketlerin farklı coğrafyalarda birlikte çalıştıkları bireyleri yönetim sürecinde ciddi zorluklar ile karşılaşmaktadır.

Yönetim sürecinde karşılaşılan zorlukların gerekçelerinden birisi çok uluslu şirketin ana merkezinde uyguladıkları politikaları, yaklaşımları diğer coğrafyada ki ülkelerde yer alan şirketlerde çalışanlara da uygulanmasıdır. Merkezdeki yaklaşımın diğer ülkelere taşınabilir olduğun kabul etmek de zorluk ile karşılamanın bir başka gerekçesidir.

Farklı coğrafyalarda o coğrafyaya özgü yönetim uygulamaları için gerçek anlamda anlamlı şekilde kültürel okumalara ihtiyaç vardır. Kültürel okumaların derinlemesine ve detaylı yapıldığın kültürel parametrelerin farkına varılmış olur.

Gelecek durakta “Kültürel Parametreler “ ile yolculuğumuzu sürdürebilmek dileğiyle ;

Sevgiyle ve huzurla huzurda kalın

Aysel Evran

ayselevran@ttmail.com; aevran@etsgelisim.com ; www.ayselevran.com, www.etsgelisim.com

BİR FULARLIK FARK!®

İle

MASADAN SAHAYA

Devlet Siyaset Aile Şirket Ülke Üniversite Toplum Birey

YÖNETİMİ®

Share

You may also like...