İç Denetim Mekanizması – V

This post has already been read 402 times!

Kurumsal Hesap Verebilirliğin Niteliği ve Önemi ???

Merhaba ayselevran@ttmail.com, aevran@etsgelisim.com paylaşım dostları;

İç denetim mekanizması kapsamında başlattığımız paylaşım yolculuğumuzun önceki duraklarında iç denetimin gerekliliği, önemi, denetim komitesinin oluşturulması, denetim komitesinin üyelerinin özellikleri, iç denetim ve bağımsız denetim ilişkisine dair paylaşımlarda bulunmaya çalıştık.

Bu durakta “Kurumsal Hesap Verebilirliğin Niteliği ve Önemi ” odaklı zihin jimnastiği yapılmasına ne dersiniz?

Bilindiği üzere kurumsal ve profesyonel yönetim ilkeleri baz alınarak yönetilen şirketlerde oluşturulan yönetim kurulu, hissedarların çıkarlarını korumak ve ilerletmek, kurumsal politikalar oluşturmada temsilcileri olarak hareket etmek ve yönetimin bu politikaları yürütmesini gözden geçirmekle yükümlüdür. Bu yükümlülük aslında kurumsal hesap verilebilirliğin özünü oluşturmaktadır.

Kurumsal hesap verilebilirlik kapsamında müdürlerin hissedarlara karşı müteselsil bir sorumluluğu vardır. Şirketin işleri hakkında kendilerini bilgilendirmek ve sorumluluklarını yerine getirirken özenli ve yetenekli davranmakla yükümlüdürler.

Kurumsal hesap verebilirlik süreci tasarlanırken yönetim kurulunun sorumlulukları detaylı çalışılır. Bu bağlamda yönetim kurulu, şirketin temel kamu amacına uygun uzun vadeli başarılı ekonomik performansı için nihai olarak hissedarlara karşı sorumludur.

Yönetmenler performanslarından çeşitli şekillerde sorumlu tutulurlar. Birincisi, piyasaların dayattığı güçlü hesap verebilirlik var. Tüketici memnuniyetsizliğinin ürün ve hizmetler üzerindeki etkisi hızlı ve görünürdür.

Finansal piyasalar, hesap verebilirliğin kalitesine ilişkin değerlendirmelerini öz kaynak ve borç fiyatı üzerinden de hızlı bir şekilde yansıtmaktadır. Hesap verebilirlik, kurumsal eylemleri sınırlamak ve kontrol etmek için hükümet organları tarafından çıkarılan çok sayıda tüzük ve yönetmelikle de uygulanır.

Yöneticiler düzenleyici mekanizmalara karşı sorumlu tutulurlar. Ayrıca, yöneticilerin görevlerini ve kararlarını tutmaları gereken ilke ve sınırları tanımlayan bir hukuk organı da vardır. Yöneticiler şirkete sadakat görevlerini ihlal ettikleri takdirde, kişisel varlıkları ölçüsünde sınırlama olmaksızın kişisel olarak sorumlu tutulabilirler. Nihai bir yönetim kurulu hesap verebilirliği şekli, şirketin yıllık toplantısında hissedarlar tarafından yöneticilerin seçilmesiyle gerçekleşir.

Gelecek durakta “Kurumsal Yönetişim” ile yolculuğumuzu sürdürebilmek dileğiyle;

 Sevgiyle ve huzurla huzurda kalın

Aysel Evran

ayselevran@ttmail.com; aevran@etsgelisim.com ; www.ayselevran.com, www.etsgelisim.com

BİR FULARLIK FARK!®

İle

MASADAN SAHAYA

Devlet Siyaset Aile Şirket Ülke Üniversite Toplum Birey

YÖNETİMİ®

Share

You may also like...