İç Denetim Mekanizması – IV

This post has already been read 555 times!

İç Denetim ve Bağımsız Denetim İlişkisi ???

Merhaba ayselevran@ttmail.com, aevran@etsgelisim.com paylaşım dostları;

İç denetim mekanizması kapsamında başlattığımız paylaşım yolculuğumuzun önceki duraklarında iç denetimin gerekliliği, önemi, denetim komitesinin oluşturulması, denetim komitesinin üyelerinin özelliklerine dair paylaşımlarda bulunmaya çalıştık.

Bu durakta “İç Denetim ve Bağımsız Denetim İlişkisi” odaklı zihin jimnastiği yapılmasına ne dersiniz?

İç denetim mekanizmasını sürdürülebilir şekilde gerçekleştiren şirketler ve yasal mevzuat gereği bağımsız denetime tabi olan şirketlerde dış denetim süreci adına gerekli alt ve üst yapı sistemleri tasarlanarak devreye alınır.

Özerk bir iç denetim işlevi ve iç denetleme grubu dış denetçiler tarafından gündeme getirilen sorunlu alanları takip ederek denetim süreci kuruluşlarda kalıcı hale gelmesi sağlanır.

Dış denetçilerin sağlıklı denetim sürecini gerçekleştirmeleri adına dikkat edilmesi gereken noktalar:

Dış denetçilerin bağımsızlık gerekliliklerinden dolayı, kuruluşun iç kontrolünün bir parçası olmamaları ki bu zaten yasal olarak yasaktır.

Dış denetçilerin gözlemleri, iç denetim, yönetim, denetim komitesi veya kurul veya diğer uzmanlar tarafından yapılacak daha ileri çalışmalar için sıçrama tahtası olmasını sağlayacak önerilerde bulunabilmesi

Dış denetçiler örnekleme esasına göre çalıştıkları için her işlemi test edemediklerinden; mesleki standartlar çerçevesinde denetçilerin buldukları sorunları rapor etmeleri

Hem finansal raporlama hem de ekonomik açıdan, yüksek riskli işlemler, karmaşık türevleri, kuruluşun temel faaliyetleriyle ilgisi olmayan varlıkların satış-geri kiralama anlaşmalarını ve kuruluşun normalde iş yapmadığı yerlerdeki sözleşmeleri veya sözleşmeleri içerir.

Yönetim, her önemli işlemin ticari amacını ve ekonomik sonuçlarını anlamaktan ve iletmekten sorumludur. Denetim komitesi, yönetimin ve işlemleri kaydetmekten sorumlu olanların temelde yatan ekonomiyi anladığından emin olmalıdır.

Yönetimin iş amacı, beklenen nakit akışları ve işlemlerle ilgili beklenen riskler hakkındaki soruları araştırmaya verdiği yanıtlar, bir denetim komitesinin yönetimin bu alandaki sorumluluklarını yerine getirip getirmediğini ölçmesine yardımcı olabilir.

Gelecek durakta “Kurumsal Hesap Verebilirliğin Niteliği ve Önemi” ile yolculuğumuzu sürdürebilmek dileğiyle;

 Sevgiyle ve huzurla huzurda kalın

Aysel Evran

ayselevran@ttmail.com; aevran@etsgelisim.com ; www.ayselevran.com, www.etsgelisim.com

BİR FULARLIK FARK!®

                                                               İle

MASADAN SAHAYA

Devlet Siyaset Aile Şirket Ülke Üniversite Toplum Birey

YÖNETİMİ®

Share

You may also like...