Risk Yönetim Penceresinden Tedarik Zinciri Yönetimi-XIX

This post has already been read 635 times!

Risk Planlama ???

Merhaba ayselevran@ttmail.com, aevran@etsgelisim.com paylaşım dostları;

Ekim 2020’de “Risk Gözlükleri ile Tedarik Zinciri Yönetimi” kapsamında başlattığımız paylaşım yolculuğumuzun bu durağında “Risk Planlama  ” odaklı zihin jimnastiği yapılmasına ne dersiniz?

Tedarik zinciri yönetim sürecinde çoklu aktörler yer aldığından dolayı bu kapsamda geliştirilecek risk planlarının oluşumu için takım çalışması yapılması bir gerekliliktir.

Tedarik zinciri risklerinin bilgisi pazarlama, operasyonlar, tedarik, lojistik ve bilgi teknolojisinde yatmaktadır. Bu nedenle, çapraz işlevli ekip, geçmişte aksaklıklarla uğraştıkları ve riskleri tanımlamak ve ölçmek için yeterli deneyime sahip oldukları için bu alanlardan üyeleri içermelidir. Takıma güvenilirlik ve görünürlük sağlamak için, üst yönetim, risk değerlendirmelerinin önemi ve riskleri azaltan değişiklikleri teşvik ederek ekibin faaliyetlerini ve çabalarını desteklemelidir.

Risk planlamasının kilometre taşları :

Ana risk kaynaklarının karakterize edilmesi, çapraz fonksiyonel ekip, tedarik zincirinin savunmasız noktalarını belirlemek için iç ve dış çevreyi düzenli olarak taranır.  Bu, birincil risk kaynaklarının belirlenmesini, her bir riskin gerçekleşme olasılığının tahmin edilmesini, riskin finansal etkisinin tahmin edilmesini, riskten kurtulmanın maliyetinin ne kadar olacağını ve riskten kurtulmanın ne kadar süreceğini içerir.

Risklerin değerlendirilmesi ve önceliklendirilmesi; birincil risk kaynakları belirlendikten ve üzerinde anlaşmaya varıldıktan sonra, bir sonraki adım, firma için ciddi bir endişe kaynağı olması gereken riskleri değerlendirmek ve önceliklendirmektir. Üst yönetim ve yönetim Kurulu, yüksek riskli konulardan haberdar edilmelidir. Yüksek risk faktörlerini azaltmak için çeşitli alternatifler düşünülmelidir.

Risklerin izlenmesi ve gerektiğinde harekete geçilmesi; Birincil risk sorunları tespit edildikten ve acil durum planları geliştirildikten sonra, firmalar riskleri izlemek için bir sistem kurmalıdır. Önde gelen göstergelerin izlenmesi, kontrol dışı koşulların belirlenmesi için kontrol sınırlarının ayarlanması, tedarikçilerle ve müşterilerle iki yönlü iletişimin sürekli olarak yapılması ve görünürlük sistemlerinin yerinde olması gerekir. Riskler ortaya çıktığında, uygun acil durum planları etkinleştirilir ve bu planların riski azaltmada etkinliği sürekli olarak izlenir

Gelecek durakta “Risk Yönetim Sürecinin Geliştirilmesi “ ile yolculuğumuzu sürdürebilmek dileğiyle ;

Sevgiyle ve huzurla huzurda kalın

Aysel Evran

ayselevran@ttmail.com; aevran@etsgelisim.com ; www.ayselevran.com, www.etsgelisim.com

BİR FULARLIK FARK!®

İle

MASADAN SAHAYA

Devlet Siyaset Aile Şirket Ülke Üniversite Toplum Birey

YÖNETİMİ®

Share

You may also like...