Satış Yönetim Süreci-XXI

This post has already been read 418 times!

Marka ve Reklam İlişkisi????

Merhaba ayselevran@ttmail.com, aevran@tsgelisim.com paylaşım dostları,

“Satış Yönetim Süreci” kapsamında başlattığımız paylaşım dizimizin önceki duraklarında satış yönetim sürecinin sürdürülebilirliğini etkileyen ne iş yapıyoruz?  Sorusunu cevaplamak ile birlikte müşterileri tanımayı sağlayacak sorular, şirketin temel yetkinliklerinin belirlenmesi, pazarlama sürecinin doğuşu, patentler ve patent yasaları, marka imajını etkileyen faktörler, ürün grupları, fiyat, dağıtım ve satış promosyonları, reklam ve tanıtım, tüketim malları kanalları, katalog, web ve acentelar aracılığıyla satışlar, müşterilere erişim, müşteri satın alma sürecinin kolaylaştırılması, satış stratejilerinin oluşturulması ve geliştirilmesi, dış ve iç çevre analizleri, firmanın temel yetkinlikleri, stratejik pazarlama kararlarının oluşturulması, marka planları, rekabetçi fiyatlar, fayda sağlama hikayesi, marka gücünün ekonomik değere dönüştürülmesine dair paylaşımlarda bulunmaya çalıştık.

Bu durakta “Marka ve Reklam İlişkisi ” odaklı zihin jimnastiği yapılmasına ne dersiniz?

Markalar firmaların en büyük varlıkları olma yolunda ilerlediği bir gerçektir. Bu nedenle marka yönetimi ile reklam yönetimi arasında yakın bir bağ vardır.

Marka konusunun detayında Maslow’un ihtiyaçlar hiyerarşisi yer almaktadır. Bu gerçekten hareket ile şirketler alıcılarını ürünlerini satın almaya ikna etmeye çalıştıkça, belirlenen pazar segmentindeki müşterilerin tüketici davranışlarını anlamalıdırlar.

Tüketici davranışını anlamanın temel yöntemlerinden biri, insan dürtüleri ve gereksinimleriyle ilgilenen Maslow’un ihtiyaçlar hiyerarşisidir.

İnsanların ilk temel ihtiyacı fizyolojik, yiyecek, giyecek, barınak ve insan ilişkisidir. Sonra, insanlar güvenli ve güvenli bir yaşam ararlar. Bundan sonra, toplumda saygıya yol açan toplumda bir yere sahip olmaları gerekir.

Son olarak, insanlar en üst kademede bir yer bekliyorlar; başaranlar olarak bilinmek istiyorlar. Bu nedenle ürünler insanların zihniyetlerini desteklemeli ve ihtiyaçlarına odaklanmalıdır.

Sağlam ve köklü markaların yardımıyla bu odağa daha iyi ulaşabilirler. Şirketler bir ürün ihtiyacı olan insanlar çok daha fazla ihtiyaçlarının farkında olmak zorunda. Kozmetik ürünleri satışını gerçekleştiren şirketler; insanların iyi, güzel, yakışıklı, çekici görünmek isteğini dikkate alır.

Aslında kozmetik şirketi gerçekten umut satmaktadır. Kozmetik ürünlere benzer olarak otomobil üreticileri alıcılarına heyecanın yanı sıra prestij, konfor ihtiyacına da odaklanır. İhtiyaç ile birlikte statüde gündeme gelir.

Gelecek durakta “Marka ve Statü ” ile yolculuğumuzu sürdürebilmek dileğiyle;

Sevgiyle ve huzurla huzurda kalın

Aysel Evran

ayselevran@ttmail.com; aevran@etsgelisim.com ; www.ayselevran.com, www.etsgelisim.com

FULARLIK FARK!®

İle

MASADAN SAHAYA

Devlet Siyaset Aile Şirket Ülke Üniversite Toplum Birey

YÖNETİMİ®

Share

You may also like...