Şirketlerde Yeni Fikirleri Yeşertebilmek-II

This post has already been read 539 times!

Fikir Sunulan Ortamın Tanınması ???

Merhaba ayselevran@ttmail.com, aevran@etsgelisim.com paylaşım dostları;

“Şirketlerde Yeni Fikirleri Yeşertebilmek” kapsamında başlattığımız  yolculuğumuzun bir önceki durağında yeni fikirlere uygun toprak bulabilmeye dair özet bir giriş yapmaya çalıştık.

Bu durakta “Fikir Sunulan Ortamın Tanınması” odaklı zihin jimnastiği yapılmasına ne dersiniz?

Nasıl ki tohum atacağımız toprağı ve diğer koşulları olabildiğince iyi bilmek durumunda isek, fikirlerimizi sunduğumuz organizasyonun iklimi ve daha da ötesinde iklimi etkileyen insanları çok iyi tanımalıyız. Aslında tohumların yeşereceği ortamın bir röntgenini, MR’ının çekmeliyiz. Beden taramasına benzer şekilde ortamın taramasını yaparak işe başlamamızda fayda var.

Ortamın taraması fikirlerimizi bir felsefeye, iş yapış tarzına dönüştürmek için ihtiyacımız olan bir yaklaşımdır. Bu yaklaşım bizlere etkilemek zorunda olduğumuz kişilerle ilgili durumumuzu netleştirir.

Tam da bu nokta da fikirlerimizin kabul görmesi için ortamın taraması tek başına ne kadar yeterli olabilir? sorusunu sorduğunuzu duyar gibi olduk. Evet çevre taraması tek başına yeterli değil, hem tarama için bazı tekniklere, araçlara ihtiyacımız olduğu kadar tarama sonrası fikirlerimizin kabul görmesini sağlayacak taktiklere de sahip olmalıyız.

Özetleyecek veya diğer bir değiş ile toparlamak istersek; bulunduğumuz organizasyonu tarayarak ortamı değerlendirerek fikirlerimizi kabul ettirme ve hayata geçirme konusunda başarıyı bize getirecek zemini hazırlayabiliriz. Bundan sonra atılması gereken birkaç adım daha olduğunu yaşadığımız uygulamalarda görebiliyoruz.

21 yıldır gerek bizler ve gerekse çalıştığımız organizasyonlarda yöneticilerin – liderlerin yeni fikir oluşturma süreçlerinde ortamı tanımak, taramak fazından sonra veya fazı ile birlikte birkaç taktiğe, araca ve yönetme ihtiyacı olduğunu net olarak deneyimledik.

Gerek tarama, gerek se diğer fazlarda başarılı olmanın kritik faktörlerinden birisi organizasyonun hedefinin netleştirilmesi ve bu hedef ile tutarlı yeni fikirlerin, sistemlerin organizasyona sunulmasıdır. Hedefi olmayan organizasyonlarda fikirler hava da uçuşur ve zaman kaybı ile birlikte sinir harplerine yol açabilir. Hedefler varsa ve fikirlerimiz hedefler ile uyumlu ise fikirlerimizin değeri ve kabul görme hızı yükselir.

Gelecek durakta “Hedefler ile Uyumlu Fikirler” ile yolculuğumuzu sürdürebilmek dileğiyle;

Sevgiyle ve huzurla huzurda kalın

Aysel Evran

ayselevran@ttmail.com; aevran@etsgelisim.com ; www.ayselevran.com, www.etsgelisim.com

BİR FULARLIK FARK!®

İle

MASADAN SAHAYA

Devlet Siyaset Aile Şirket Ülke Üniversite Toplum Birey

YÖNETİMİ®

Share

You may also like...