Başarılı Şirketlerde Yolculuk –XI

This post has already been read 527 times!

Stratejik Planlama??? 

Merhaba ayselevran@ttmail.com, aevran@etsgelisim.com paylaşım dostları,

“Başarılı Şirketlerde yolculuk “ kapsamında başlattığımız paylaşım dizimizin önceki duraklarında durağında başarılı şirketlerin sahip oldukları elementler, bu şirketlerde pusulanın varlığı, ben’den biz’e geçiş, sorumluluk, sorumluluk kültürünün oluşum detayları, sorumluluk ile hayat amacı arasındaki ilişki, marka oluşturulması, özgün olabilmek, birbirine bağlı sistemler, geleceğin bugüne getirilmesine dair paylaşımlarda bulunmaya çalıştık.

Bu durakta “Stratejik Planlama” odaklı zihin jimnastiği yapılmasına ne dersiniz ?

İçerisinde bulunduğumuz ortamın da olabildiğince bol değişkenli ve hareketli olduğunu da dikkate alırsak bu dönemde stratejik planlarında olabildiğince dinamik olabileceğinin kabulü ile stratejik planlama çalışmalarının yapılmasında fayda var. Ve tüm bu gerçeklerden hareket ile her zaman olduğu gibi bu ve bundan sonraki dönemlerde de stratejinin kendisini dinamik ve sürekli olacağının kabul edilmesinde fayda var.

Bazı insanlar stratejik planlamadan kaçınırlar çünkü geleceğin asi ve bilinmeyen kaosu göz önüne alındığında bunun boşuna olduğunu düşünürler ya da yanlış bir şekilde yılda bir kez bir tatbikat olduğuna inanırlar. Bu inanış aslında havlu atmak demektir.

Bu arada stratejinin kendisi statik değil ki ve sürekli yeniden değerlendirme gerektirir, diğer bir değiş ile dinamik bir süreçtir. Bu dinamizm bağlamında durumlar değişir, yeni bilgiler ortaya çıkar, geri bildirim gelir; değerlendirir ve sonra yinelersiniz.

Stratejik planlama, işlerin planlandığı gibi gitmediği durumlar için alternatifler içermelidir. Ve gerçekten, kim bu günlerde işlerin, ticaretin yüzde 100 sorunsuz gerçekleştirileceğini bekleyebilir ki? Olası sorunlar için elimizde olan B planı için bir C planına sahip olunmalıdır.

Stratejik planların oluşturulması ve oluşturulan planların inançla uygulanması için stratejik niyet, temel yetenekler, ve özellikle sağlam bir strateji oluşturma yeteneğine de sahip olunmalıdır. Her yetenek de olduğu gibi strateji oluşturma yeteneği de odaklanılma ile geliştirilebilir bunun için tabiri caizse strateji öğrencisi olmaya istekli olmalıyız

Starteji öğrencisi nasıl olunabilir?

Gelecek durakta “Strateji Öğrencisi“ ile yolculuğumuzu sürdürebilmek dileğiyle ;

Sevgiyle ve huzurla huzurda kalın

Aysel Evran

ayselevran@ttmail.com; aevran@etsgelisim.com ; www.ayselevran.com, www.etsgelisim.com

BİR FULARLIK FARK!®

İle

MASADAN SAHAYA

Devlet Siyaset Aile Şirket Ülke Üniversite Toplum Birey

YÖNETİMİ®

Share

You may also like...