Uluslararası Pazarlara Giriş Analizi -V

This post has already been read 526 times!

Talep Türlerinin Detayı???

Merhaba aevran@etsgelisim.com paylaşım dostları;

“Uluslararası Pazarlara Giriş Analizi” kapsamında başlatılan paylaşım yolculuğumuzun önceki duraklarında çevre analizi, pazarın büyüklüğü ve yapısı, coğrafik yoğunluk, ekonomik bağımlılık derecesine dair paylaşımlarda bulunmaya çalıştık.

Bu durakta “Talep Türlerinin Detayı” odaklı zihin jimnastiği yapılmasına ne dersiniz?

Müşterilerin taleplerine bakıldığında veya ek talepler oluşturabilmek adına uygulamada karşımıza çıkan talep türleri : mevcut talep, gizli talep ve yeni başlayan talep.

Mevcut talep, mevcut ihtiyaçları karşılamak için satın alınan ürünlerle ilgilidir.

Gizli talep, yeni ihtiyaçların tespit edildiği ancak şu anda karşılanmayan durumu ifade eder.

Yeni talep, piyasa gelecekte bir noktada yeni bir ürünün farkına vardığında ortaya çıkacak ihtiyaç türüdür.

Talep türleri gibi rekabetin doğası da, rekabetçi ürünler, geliştirilmiş ürünler ve çığır açan ürünler şeklinde ifade etmek mümkündür.

Rekabetçi bir ürün, halihazırda sunulanlara göre önemli bir avantajı olmayan bir üründür. Geliştirilmiş bir ürün, benzersiz olmasa da, şu anda mevcut olanlara göre bir gelişmeyi temsil eden bir üründür.

Çığır açan bir ürün, aksine, bir yeniliği temsil eder ve bu nedenle önemli bir rekabet avantajına sahip olması muhtemeldir. Rekabet ve talep türlerine bakıldığında karşımıza çıkan gerçeklik : şirketlerin karşılaşacağı rekabetin düzeyi ve niteliği, talep ve ürün türleri ilişkilendirerek analiz edilebilir.

Rekabet ve talep türü ilişkili analiz öncelikle piyasaya girişin başarılı olup olmayacağını ve ikinci olarak şirketin herhangi bir rekabet avantajına sahip olup olmadığını belirlemek için bir temel olarak kullanılabilir. Bu da, pazarlama stratejilerine bakış açısı sağlar.

Rekabet ve talep türü analizinin detayında;

Ürün- pazar kombinasyonları 

Pazara girişte rekabet avantajı elde edilecek faktörler

Mevcut veya yeni pazarlara giriş yapacak yeni oyuncuların pazara giriş kolaylığı veya zorluğu .. vb parametreler yer almaktadır.

Ürün penceresinden bakıldığında geliştirilmiş ürün tipi Üstün ürün rekabet avantajı sağlar ve pazara girişi kolaylaştırır.

Gelecek durakta “Geliştirilmiş Ürün“ ile yolculuğumuzu sürdürebilmek dileğiyle ;

Sevgiyle ve huzurla huzurda kalın

Aysel Evran

aevran@etsgelisim.com ; www.ayselevran.com, www.etsgelisim.com

BİR FULARLIK FARK!®

İle

MASADAN SAHAYA

Devlet Siyaset Aile Şirket Ülke Üniversite Toplum Birey

YÖNETİMİ®

Share

You may also like...