KİŞİSEL-SOSYAL FARKINDALIK-V

This post has already been read 1951 times!

KİŞİSEL VE SOSYAL FARKINDALIK YOLCULUĞUNDA KARDEŞLERİN ve DEĞERLERİN ROLÜ

Merhaba ayselevran@ttmail.com, aevran@etsgelisim.com paylaşım dostları,

Sosyal ve kişisel farkındalık paylaşım serimizin önceki duraklarında kişisel-sosyal farkındalık kavramının ne olduğu, kişisel-sosyal farkındalığımızı artırmak için kendimize hangi soruları sormamız gerektiğini, farkındalık sürecini etkileyen kişilik oluşumu, kişilik oluşumunda ailenin ve aile dışında diğer sosyal toplulukların rolüne değindik. Bu durakta kişisel ve sosyal farkındalık sürecinde kardeşlerin rolü ile ilgili beyin fırtınası yapmaya çalışacağız.

Sahip olunan kardeşlerin sayısı, cinsiyetleri bizlerin kişisel ve sosyal farkındalık olgusunun temelini oluşturan kişiliğimizin şekillenmesinde etkisi oldukça fazladır. Kız kardeşleri, ablası olan erkeklerin kadınlarla iletişiminin daha rahat olduğunu görmek mümkündür, çünkü karşı cins ile iletişim daha çocuk yaşlarda başladığı için nispeten bu konuda bir deneyim elde etmiştir. Bunun aksi bir durumda abisi ve erkek kardeşleri olan ve konservatif bir ailede yetişen kız çocuğunda da erkeklere karşı oldukça mesafeli duruş sergilediğini görmek mümkün.

Özetle kardeş sahibi olmanın olumlu ve olumsuz etkileri olabiliyor. Yakın zamanlarda bir kitap okudum doğum sırası idi kitabın adı, doğum sırası bile kişiliğimizin oluşmasında farklı etkileri olmaktadır.

Kalabalık ailelerde kardeşleri arası pozitif iletişim beraberinde arkadaş edinme esnekliğini kazandırmak ile birlikte kalabalık ailede yeterince göz önünde olmamaktan kaynaklı pozitif olmayan etkiler yaşanabilir. Kalabalık ailelerde yeterince kendilerine vakit ayrılamayan bireylerde zaman içerisinde kendini değerli görme ile ilgili farklı sorgulamalar oluşabiliyor.

Hangi ortamda olursa olsun kişilik oluşumunda dikkate alınması gereken doğal insanı değerleri de gözden geçirmekte fayda var. insana ait doğal ortak değerler nelerdir?

İnsana ait temel değerler : kendini güvende his etmek, işbirliği yapma isteği-dayanışma, sekülarizm-laiklik, gerçeklik- dürüstlük-sadakat, eşitlik- denklik, doğru davranış, vatanseverlik, adalet, mükemmellik-üstünlük. Bu temel değerlere belki başka diğer değerler eklemek mümkün. İnsanlar kendilerini bu değerlerle var etmek isterler. Kişisel ve sosyal farkındalığımızı artırmak istiyorsak nerede olursa olsun tüm insanlar için geçerli olan bu ortak değerleri dikkate alarak hareket etmek gerektiğinin farkında olmalıyız. Aslında bizde bu değerlerin neresindeyiz? ne kadarını tüm hayatımıza entegre etmişiz?. Kendimizi değerler anlamında bir gözden geçirebilirsek iyi olabilir

Kişiliğimizi oluşturan temel insani değerleri gelecek duraklarda detaylandırmaya ne dersiniz?

Gelecek duraklarda buluşmak dileğiyle,

Sevgiyle ve huzurla huzurda kalın

Aysel Evran

ayselevran@ttmail.com; aevran@etsgelisim.com ; www.ayselevran.com, www.etsgelisim.com

BİR FULARLIK FARK!®

İle

MASADAN SAHAYA Devlet Siyaset Aile Şirket Ülke Üniversite Toplum Birey YÖNETİMİ®

 

Share

You may also like...