Aile Şirketlerinde Değerler Manzumesi -II

This post has already been read 610 times!

Aile Değerleri Beyanının Detayları ???

Merhaba ayselevran@ttmail.com, aevran@etsgelisim.com paylaşım dostları;

“Aile Şirketlerinde Değerler Manzumesi” kapsamında başlattığımız paylaşım yolculuğumuzun bir önceki durağında aile şirketlerinde değer manzumesinin oluşturulmasına dair özet bir giriş yapmaya çalıştık.

Bu durakta “Aile Değerleri Beyanının Detayları “odaklı zihin jimnastiği yapılmasına ne dersiniz?

Her aile şirketi, insanların, tarihin, duygusal ilişkilerin, ihtiyaçların ve deneyimlerin benzersiz bir birleşimidir. Ailenizin neyi temsil etmesini veya temsil etmesini istediğinize ve aile şirketinizin neyi temsil etmesini istediğinize karar vermek, aile şirketi kültürünüz ve proaktif aile şirketi eğitim ve iletişim süreciniz için belirleyici bir adımdır. Bir Aile Değerleri Beyanı oluştururken ve benimserken, bu süreç sanıldığından gerçekten çok daha zor olduğunu ve başlangıçta tahsis edilenden çok daha fazla zaman aldığını itiraf edebiliriz.

Çünkü aynı dili konuşuyor olsak da her bir kelimelerin farklı insanlar için farklı anlamları vardır ve kelimelerden davranışlara geçmek insanlar için zordur. Belirli kelimelerin anlamlarının ne olduğuna odaklanılarak, her birey “Aile Değerleri Beyanının” oluşturulmasına katılmaya zorlanır. Kişisel değerleri ve kendisi için önemli olan şeyleri düşünmek, analiz etmek ve kavramak için zaman harcamaya zorlanırlar.

Farklı insanlar, üzerinde uzlaşılan değerlere ulaşmada değerlerin farklı önem derecelerine ve farklı anlamlara sahip olacağından, süreç çok fazla tartışma ve açık iletişim içerir ve insanların fikir birliğine varması zaman alır.

Aile değerleri, nesiller arası sorunlarla başa çıkmada önemlidir. Güneydoğu kökenli olup İstanbul da faaliyet gösteren şirketin kurucusu Ahmet bey şimdiye kadar tanıştığım veya çalıştığım en dürüst, doğrudan ve en parlak iş adamlarından biriydi. Beni derinden etkileyen bir aile değerleri örneğini sizinle paylaşmama izin verin. Yasal olarak gerekli olmasa bile neyin doğru olduğuna dair anlamlı davranış gösterdi. Ahmet bey sessizce odaya geldi ve bir köşeye gitti ve sadece dinledi konuyu. Tartışma devam ederken, odadaki bazıları teknik olarak ödeme yapmamızı gerektirmeyen yasal belgelere odaklanmaya devam etti 

Doğru olanı yapmak – meslek ahlakının ötesi…

Ahmet bey’in İşte bize söylediği şey: “çocuklar, ne pahasına olursa olsun doğru olanı yapıyorsunuz.” Doğru yapmanın paradan daha önemli olduğunu söyledi. Ve doğru yapmak yasal olarak gerekli olmayabilir. Ve bu durumda, ona çok paraya mal oldu. Bize neyi temsil ettiğini, adının ne anlama geldiğini ve aile işinin nasıl yürütülmesini istediğini söyledi. Yasal olarak gerekli olmasa bile doğru olanı yapmasını söyledi.

Gelecek durakta “Değerler Beyanını Oluşturulmasının Fazları”  ile yolculuğumuzu sürdürebilmek dileğiyle;

Sevgiyle ve huzurla huzurda kalın

Aysel Evran

ayselevran@ttmail.com; aevran@etsgelisim.com ; www.ayselevran.com, www.etsgelisim.com

BİR FULARLIK FARK!®

İle

MASADAN SAHAYA

Devlet Siyaset Aile Şirket Ülke Üniversite Toplum Birey

YÖNETİMİ®

Share

You may also like...