Aile Şirketlerinin Uzun Ömürlü Olma Sırları –I

This post has already been read 394 times!

Uzun Ömürlü Olabilmek mi?????

Merhaba ayselevran@ttmail.com, aevran@etsgelisim.com paylaşım dostları;

Gerek biz bireyler ve gerekse şirketler olabildiğince uzun ömürlü olmak isteriz, bunda şaşılacak veya ters bir durum yok. İyi de nasıl bir uzun ömürlülük?. Sürekli hasta, yorgun ve huzurlu olma anları oldukça az olan bir uzun yaşamı herhalde kimse istemeyebilir. İşte tam da bu nokta da aile şirketlerine de nasıl bir uzun ömrünüz olmalı, hangi şartlarda uzun ömürlü olmak istersiniz? Diye sorarız

Aile şirketlerinin sağlıklı ve yönetilebilir şekilde uzun ömürlü olabilmelerini sağlayacak alt ve üst yapıları ve de bunlara bağlı yapı taşları detaylı, kapsayıcı ve katılımcı olarak tasarlanarak uygulamaya alınması kaçınılmazdır.

Aile şirketlerinin ömürlerini etkin şekilde uzatabilmenin kritik yapı taşları:

Sağlıklı ve katılımcı iletişim

Yönetim şekli

Sahiplilik içeriği

Karar mekanizmasının kurgusu

Gelecek nesillere  yetki ve sorumlulukların zamanında aktarılması

Gelecek nesillere transfer edilecek hakların çerçevesinin sistematik ve veriye dayandırılarak planlanması

Aile şirketlerinde devir edilen haklardan birisi de mülkiyet hakkıdır, mülkiyet haklarının aktarımı da stratejik olarak çalışılması gereken bir konudur.

Mülkiyet haklarını etkileyen parametrelerden birisi sahiplilik türü ve içeriğidir. Bu bağlamda sahiplilik türleri ile birlikte ailelerin tercihlerinin analiz edilmesinde fayda var. Bu gerçekten hareketle bizler de aile işletmelerinin nesiller boyu sürmesini sağlamak adına; mülkiyet türünün özelliklerini ve bununla ilişkili güçlü yönleri ve zorlukları netleştirmeye çalışırız.

Mülkiyet türünün seçimi sadece yasal bir formalite değildir; çeşitli üyelerin katılımını tanımlayabilir veya kısıtlayabilir ve tanınmayan bir çatışma kaynağı olarak ortaya çıkabilir.

Mülkiyet türünde ilk karşımıza çıkan tek kişinin sahiplilik durumu : bu türün detayında bir aile üyesi şirketin sahibidir ve tüm kararlardan sorumludur. Bu işletme kararlı liderlik gerektirdiğinde ve sahip olmayanları tatmin etmek için yeterli likidite yarattığında veya işletme dışı varlıklar bunu yapabildiğinde en iyi sonucu verir.

Bazı aile şirketlerinde kuruluşundan itibaren şirketin tek sahibi olmak için her nesilde, bir üye kardeşlerin hisselerini satın alarak şirkete liderlik eder. Her olguda olduğu gibi tek sahipliliğin dezavantajları bulunmaktadır

Gelecek durakta “Tek Sahipliliğin Dezavantajları ”  ile yolculuğumuzu sürdürebilmek dileğiyle ;

Sevgiyle ve huzurla huzurda kalın

                                                 Aysel Evran

ayselevran@ttmail.com; aevran@etsgelisim.com ; www.ayselevran.com, www.etsgelisim.com

BİR FULARLIK FARK!®

İle

MASADAN SAHAYA

Devlet Siyaset Aile Şirket Ülke Üniversite Toplum Birey

YÖNETİMİ®

Share

You may also like...