Aile Şirketlerinin Uzun Ömürlü Olma Sırları –II

This post has already been read 436 times!

Tek Sahipliliğin Dezavantajları ?????

Merhaba ayselevran@ttmail.com, aevran@etsgelisim.com paylaşım dostları;

“Aile Şirketlerinin Uzun Ömürlü Olma Sırları” kapsamında başlattığımız paylaşım yolculuğumuzun bir önceki durağında uzun ömürlü olabilmeye dair özet bir giriş yapmaya çalıştık

Bu durakta “Tek Sahipliliğin Dezavantajları” odaklı zihin jimnastiği yapılmasına ne dersiniz?

Mülkiyetin tek sahibi olmanın avantajları ile birlikte dezavantajları da bulunmaktadır. Özellikle miras olarak bırakılacak mülkiyetin tek sahibinin olunması durumunda miras, liyakate göre mevcut mal sahibi tarafından değerlendirildiği gibi karar verilebilme durumu ile birlikte mülkiyetin korunması da dikkate alınarak ilgili yasalar çerçevesinde tek elde kalmasını sağlayacak şekilde miras kararı verilebilir, işte bu karar beraberinde ciddi sorunlar getirmektedir. Bir birinin mezarına gitmeyen varislerin oluşmasına yol açacak kadar riskli bir karardır.

Evet mülkiyet dağılmadan ortak bir nokta da durulması diğer bir değiş ile ortak mülkiyet parametresine göre hareket edilmesi oldukça önemli ve aile şirketinin uzun ömürlü olmasında etken bir faktördür, bu mülkiyetin neredeyse bir kişiye miras bırakılacağı anlamına gelmez. Ortak mülkiyet yaklaşımı beraberinde anlamlı kurallar getirmektedir.

 Ortak mülkiyet, işletmede aktif olarak çalışan aile üyeleriyle sınırlıdır. Bu, birden fazla bakış açısına olanak tanır ve insanların mülkiyet grubuna nasıl katılabileceğini veya ayrılabileceğini ve sahip olmayanlara hangi faydaların tahakkuk edeceğini düzenleyen açık kurallar gerektirir.

Çalıştığımız aile şirketlerinin birinde aile ortak mülkiyet türünü seçti. Mevcut sahiplerin çocukları, titiz bir değerlendirme ve çıraklıktan sonra rekabetçi bir şekilde ortaklığa kabul edildiler.

Ortak mülkiyet sisteminde mal sahibi olan bireyler karar alma sürecine nasıl katılabilecekleri konusunda üzerinde anlaşmaya varılmış bir metin oluştururlar.

Ortak mülkiyet ile gelen kazanımlardan birisi aile servetinin çoğu şirkette ikamet ettiğinde, yasalar tarafından zorunlu kılındığında veya aile kültürü tarafından beklendiği zaman iyi sonuç verir. Her nesilde, aile üyeleri paylarını genellikle eşit olarak aktarırlar.

Aile şirketlerinde mülkiyetlerin miras bırakılma kararının bir kaç farklı türleri de bulunmaktadır. Çalıştığımız şirketlerde orak mülkiyet kararı daha çok çalışıldığından bu karara dair uygulamayı aktarmaya çalıştık. Diğer türlerde önümüze geldikçe paylaşmaya çalışırız.

Aile şirketlerinin uzun ömürlü olmasında etken olan bir diğer kritik faktör karar verme gücüdür

Gelecek durakta “Karar Verme Gücü”  ile yolculuğumuzu sürdürebilmek dileğiyle ;

Sevgiyle ve huzurla huzurda kalın

                                                 Aysel Evran

ayselevran@ttmail.com; aevran@etsgelisim.com ; www.ayselevran.com, www.etsgelisim.com

BİR FULARLIK FARK!®

İle

MASADAN SAHAYA

Devlet Siyaset Aile Şirket Ülke Üniversite Toplum Birey

YÖNETİMİ®

Share

You may also like...