Çeşitliliğin Yönetimi-II

This post has already been read 1423 times!

Sistematik Katılımcı Yönetim Modeli ??

Merhaba ayselevran@ttmail.com, aevran@tsgelisim.com paylaşım dostları

Uluslararası pazarlara açılım ve sürdürülebilir kalıcılığı sağlamak adına dünyanın farklı ülkelerinden bireylerle çalışabilmeyi kapsayan çeşitliliğin yönetimi konulu yazı dizimizin bir önceki durağında uluslararası pazarlara ulaşım süresinde çeşitliliğin gerekliliği ve önemine dair özet bir girişte bulunmaya çalıştık.

Bu durakta “Sistematik Katılımcı Yönetim Modeline“ yakından bakılmasına ne dersiniz?

Katılımcılık kavramının oldukça anlaşılabilir ve hatta basit olduğunu ifade edebilirsiniz. Bununla birlikte birçoğumuz katılımcı yaklaşımın yüksek olduğu organizasyonlarda  nasıl anlamlı ve verimli şekilde yol kat ettiğimiz konusunda deneyimlerimizi de paylaşabiliriz.

Yakın zamanda bir proje çalışmasında katılımcı yaklaşımlı proje yönetimine dair bireysel deneyimlerini paylaşmalarını katılımcılardan istediğimizde . Katılımcılar yaklaşım ile ilgili paylaşımlarını gerçekleştirdikleri sırada odadaki ani pozitif enerji oldukça hissedilir olmak ile birlikte katılımcılar katılım deneyimleri ile ilgili kolayca hatırlayabilecekleri animasyonlu konuşmalar gerçekleştirdiler.

Size bir sır verelim; aidiyet ve katılım duygusu oldukça bir birine yakındır. Bireyler arasında yoğunluğu değişkenlik gösterse de, dahil edilmenin merkezi bir kişiler arası ihtiyaç olduğunu ve bunun ait olma, önemli hissetme ve değer verme arzusunu içerdiğini hatırda tutmakta fayda var.

Katılımcı yaklaşım güçlü, temel ve yaygın bir motivasyon aracı olarak da etkili bir yaklaşımdır.

Katılımcı yaklaşımı basit olarak tanımlamak pek doğru değil, sistematik, izlenebilir ve sonuçlarının gözden geçirilmesi gerekliliği göz önüne alınırsa basit olmadığı görülmektedir.

Çünkü sadece bireylerin ait olma motivasyonlarına odaklanmak, grup veya sosyal kimliklerini dahil edilmesi süreci bile başlı başına iyi bir tasarım ve modellemeyi zorunlu kılmaktadır.

2019 yılı iş sonuçlarını gözden geçirmeye başladığımız şirketlerin birisinde öğlen yemeği için ara verdiğimizde bir ülke direktörü yanımıza gelerek, hocam daha önceki uzmanlar iş sonuçlarını gözden geçirme toplantılarında bizleri resmen haşlardı, siz katılımcı şekilde sorguluyorsunuz ve evet sizde bizleri eleştiriyorsunuz ama sizin süreciniz de daha çok katılımcılık var. Tamda bu sırada algıladığınız katılımcılık ile ilgili bir resim çizecek olursanız, nasıl bir resim çizersiniz? Diye sorduk.

Ülke direktörümüz “ kendimi eşit, tam, önemli bir üye olarak değer verildiğim, kendimi geliştirme fırsatı yakalayabildiğim bir çalışma grubunun parçası olduğumu ve bunu başarmak içinde, iletişim kurabilmek adına önemli yönlerimi değiştirebileceğim bir resim canlanıyor” şeklinde bir ifadede bulundu. Siz ne dersiniz? Sizi şimdilik bilemem bu ifadeyi toplantı arasında yazıp üzerinde uzun bir süre düşünüldü ve burada da paylaşıma sunuldu.

Gelecek durakta “Katılımcı Yaklaşımın Katmanlarına” yakından bakabilmek dileğiyle,

Sevgiyle ve huzurla huzurda kalın

Aysel Evran

ayselevran@ttmail.com; aevran@etsgelisim.com ; www.ayselevran.com, www.etsgelisim.com

BİR FULARLIK FARK!®

İle

MASADAN SAHAYA Devlet Siyaset Aile Şirket Ülke Üniversite Toplum Birey YÖNETİMİ®

 

 

Share

You may also like...