Kurumsal Değerler ve Kültür-VII

This post has already been read 1239 times!

Kültür Değişiminin Derinlikleri  ??

Merhaba ayselevran@ttmail.com, aevran@etsgelisim.com paylaşım dostları;

Kurumsal değerler ve kültür yazı dizimizin önceki duraklarında kültürün ve değerin şirketlerin rekabet avantajındaki önemi, şirketlerde oluşturulacak kültür ve değerlerin çerçevesi, kurumsal kültürlerde liderlerin rolü, kültür değişiminin kilometre taşları, değer odaklı kültür oluşumunun altın kuralları, şirketlerin değer odaklı kültüre ihtiyaç duyma gerekçeleri, değer odaklı kültür çabasına dair paylaşımda bulunmaya çalıştık.

Bu durakta “kültür değişiminin derinlikleri” ne bakılmasına ne dersiniz?

olabilir. 

Tüm değişim ve dönüşüm çalışmalarında olduğu gibi kültürel değişim ve dönüşüm sürecinde öncelikle sağlıklı, detaylı ve ölçülebilir kültür süreci ile ilgili mevcut durum analizi gerçekleştirilerek mevcut kültür ile dönüşülecek kültür arasındaki aralığın, mesafenin tespit edilmesinde fayda var.

Mevcut durum analizi yapılmadan, aradaki kat edilecek mesafe belirlemeden girişilecek kültürel değişim yolculuğu zaman, kaynak ve maliyet israfından başka bir şey olmayacaktır.

Tüm değişim ve dönüşüm süreçlerinin analizinde olduğu gibi ve hatta bu süreçte karşılaşılan dirençten daha fazla direnç ile kültürel değişim sürecinde de yaşayabilirsiniz. Dirençlerin ifadesi hayır, bekleyin, işlerin burada olma şekli bu değil, siz bizim şirketi ve iş yapış tarzını bilmiyorsunuz. İş bildiğiniz gibi değil, bu bizde olmaz, biz X şirketine benzemiyoruz, biz oldukça farklıyız….. şeklinde ifadeler olabilir. Kültür kapsamında gerçekleştirilen mevcut durum analizi kolay ama cevaplandırılmasında ciddi çatışmaların yaşandığı bir soru ile başlattığımızda neler neler karşımıza çıkıyor.

Yakın zaman da kültürel dönüşüm çalışılacak şirkette çalışanlara şirket kültürlerini tarif etmelerini istediğimizde, çalışanlar bir balıktan suyun nasıl bir şey olduğunu açıklamamızı istiyorsunuz diye yorumda bulundular. Evet aslında çalışanlar haklı; çünkü hem çalışan hem de balık aşina olduğu yeri tarif etmekte zorlanır. Bu zorluğu aşmak için 360 derece ve çapraz teknikler ile anketler yapılması ve tüm araçların analiz edilmesi gereklidir. Daha derinlemesine analiz içim anketlerin yanı sıra  mevcut veriler, bire bir görüşmeler ve odak grupları çalışmalarının gerçekleştirilmesi.

Tüm bu yöntemlerle, çalışanların günlük etkileşimlerde gösterdiği değerleri, mevcut sistemler hakkındaki duygularını, mevcut iş modeli hakkında ne kadar bilgili olduklarını ve kuruluşa duyulan güven düzeyi de anlaşılır, güven ve kültür bağlantı formülü oluşturulur.

Gelecek durakta Kültürel Değişim Sürecinin Kilometre Taşları ile yolculuğumuzu sürdürebilmek dileğiyle

Sevgiyle ve huzurla huzurda kalın

Aysel Evran

ayselevran@ttmail.com; aevran@etsgelisim.com ; www.ayselevran.com, www.etsgelisim.com

BİR FULARLIK FARK!®

İle

MASADAN SAHAYA

Devlet Siyaset Aile Şirket Ülke Üniversite Toplum Birey

YÖNETİMİ®

Share

You may also like...