Operasyon Yönetimi-V

This post has already been read 1446 times!

Çağdaş Üretim ve Operasyon Yönetiminin Karakteristik Özellikleri???

Merhaba ayselevran@ttmail.com, aevran@etsgelisim.com paylaşım dostları

Operasyon Yönetimi kapsamında başlattığımız yazı dizimizin önceki duraklarında operasyon yönetim süreci denildiğinde üretim olgusunun gelmesi, üretim sürecine neden sistem yaklaşımı ile bakılması gerektiğine, üretim yönetim sürecinde karar mekanizmaları, üretim sürecinde rekabet avantajlarının sağlanmasında kritik faktör olan üretim yönetimi, üretim yönetim sürecinin evrimine dair paylaşımlarda bulunmaya çalıştık.

Bu durakta çağdaş üretim ve operasyon yönetiminin karakteristik özelliklerine yakından bakmaya ne dersiniz?

Günümüzün üretim yönetimi, geçmişte olduğundan tamamen farklı görünmesini sağlayan bazı özelliklere sahiptir:

1.    Rekabet Avantajı Olarak Üretim: Geçmişte, üretim organizasyondaki diğer işlevler gibi düşünülmüştür. Talep yüksek olduğunda ve üretim kapasitelerinin yetersiz kalması durumunda, kaygı bir şekilde bütün girdileri toplamak ve bunları ilgili pazarlar için üretmek amaç idi. Ancak bugünün senaryosu oldukça farklıdır. Tesisler aşırı kapasiteye sahip, rekabet artıyor ve şirketler hayatta kalmak ve başarılı olmak için rekabet avantajı arıyor ve kazanıyor.

İlginç bir şekilde, üretim sistemi rekabet avantajı elde etmek için geniş bir alan sunar ve firmalar potansiyelden yararlanmayı amaçlamaktadır. Toplam Kalite Yönetimi (TKY), Zaman Bazlı Rekabet, İş Süreçlerinin Yeniden Yapılandırılması (BPRE), Tam Zamanında (JIT) üretim, Esnek İmalat Sistemleri (FMS), Bilgisayarla Bütünleşik İmalat (ClM) şirketlerin rekabet avantajı elde etmek için kullandıkları bazı teknikler.

2.    Hizmet Oryantasyonu : Hizmet sektörü bugünlerde daha fazla ilgi kazanıyor. Bu nedenle üretim sisteminin, servis bileşeninin kendine özgü gereksinimlerini göz önünde bulundurarak organize edilmesi gerekir. Üretim öncesi, sırası ve sonrasında üretim ilişkili müşteri hirmetlerinin akıllıca tasarlanması ve üretim – servis entegrasyonlu stratejileirn gelişitirilmesi günümüzün olmazsa olmazıdır.

3.    Bacaların Kaybolması: Endüstri Devrimi’nden 20. yüzyılın ortasına kadar olan üretim sistemine bacalar hâkim oldu. Bu bacalar çevreyi kirleten yoğun duman çıkaran endüstriyel kuruluşları temsil ediyordu. Bacalardan çevreya salınan dumanlar istenmeyen kokular, toz ürettiler ve istenmeyen sesler çıkardılar. Günümüzde koruyucu işgücü mevzuatı, çevre hareketi ve bilgiye dayalı organizasyonların kademeli olarak ortaya çıkması ile birlikte, üretim sisteminde toplam dönüşüm sağlamıştır. Bugünün fabrikaları estetik olarak tasarlanmış ve üretilmiştir, çevre dostudur.

4.    Küçük güzel olmaya başladı : Geçmişin devasa üretim yerleri yerine daha küçük çalışma birimleri, topluluk mülkiyeti ve yerel işgücü ve kaynakları kullanan bölgesel iş yerlerine dayanan ara teknolojinin kullanımı ile meydan gelen üretim sistemleri. Ölçek ekonomilerinden ilham alan sanayiciler, büyük organizasyonlar ve seri üretim sistemlerin şekil değiştirmeye başladı. Her yerde filizlenen küçük üretim birimlerini buluyoruz.

Özelleştirme, esnek üretim sistemi ve benzeri diğer gelişmeler, artan ölçeklendirme ekonomilerini modası geçmiş statüsüne koymaktadır. Müşterinin talep ettiği miktarda ve küçük miktarlarda üretime imkan veren esnek üretim sisteminin ayak sesleri daha çok yükselmektedir. Ne dersiniz?

Gelecek durakta üretim sisteminin organizasyonu konusuna yakından bakabilmek dileğiyle;

Sevgiyle ve huzurla huzurda kalın

Aysel Evran

ayselevran@ttmail.com; aevran@etsgelisim.com ; www.ayselevran.com, www.etsgelisim.com

BİR FULARLIK FARK!®

İle

MASADAN SAHAYA Devlet Siyaset Aile Şirket Ülke Üniversite Toplum Birey YÖNETİMİ®

Share

You may also like...