Süreçlerle Yönetim -II

This post has already been read 1557 times!

Toyota Üretim Sistemleri ???

Merhaba ayselevran@ttmail.com, aevran@etsgelisim.com paylaşım dostları

Süreçlerle yönetim konusunda başlattığımız yazı dizimizin bir önceki durağında süreç kavramı, ifadesi ve tanımı, iş süreçleri ile gelen kazanımlara dair özet bir giriş yapmaya çalıştık

Bu durakta “Toyota Üretim Sistemlerine” yakından bakılmasına ne dersiniz?

Toyota’nın üretim sistemi (TÜS), 1948-1975 yılları arasında Taichi Ohno, Shigeo Shingo ve Toyota’nın kurucusu Eiji Toyoda’nın torunu tarafından geliştirilmiştir.

Toyota’nın yalnızca sınırlı fonları vardı ve bu nedenle esnekliği ve verimliliği artırmanın bir yolunu bulmak zorunda kalmıştır. TÜS konsepti bir dizi ana düşünceye odaklanır. Birincisi, tüm atıkların giderilmesidir. Atık, herhangi bir değer katmayan gereksiz herhangi bir şey olarak anlaşılmalıdır (yani kusur bileşenleri, gereksiz işlemler, aksama süreleri vb.).

Diğer iki ana fikir, süreçlerin yanı sıra insanlara saygı felsefesi ve ekip çalışması odaklı kişisel ve profesyonel gelişimi teşvik edilerek sürekli iyileştirilmesidir. TÜS ile anılan kritik faktörlerden birisi Just in Tıme (JIT),  Tam Zamanlı sistemdir. JIT; üretilen ve tedarik edilen tüm parçaların önceden belirlenmiş kalite standartlarını karşılamasıdır.

Tam Zamanında olgusunun derinlerine bakıldığında: Verimliliğin Artırılması Yalnızca “ihtiyaç duyulduğunda, gerektiğinde ve gereken miktarda!” Yapılması Tam Zamanında, atıkların, elverişsizliklerin ve makul olmayan gerekliliklerin tamamen ortadan kaldırılması yoluyla verimli bir şekilde kaliteli ürünler üretmek anlamına gelir.

Tam zamanında felsefesinin ilkeleri :

  • Finansal hedefler pahasına da olsa uzun vadeliliğe odaklanır.
  • En anlamlı tarafı ki bu da sürdürülebilirliği kesinlikle beraberinde getirir : Müşteri, toplum ve ekonomi için bir değer üretmek.
  • Sorumlu olmak : Kendi kaderini belirlemeye çalışmak, kendine ve yeteneklerine güvenmek. Kendi davranışlarınız için sorumluluk almak ve katma değer üretmenizi sağlayacak becerileri geliştirmek.
  • Yüksek katma değerli, sürekli akış sağlamak için iş süreçlerini yeniden tasarlamak.
  • Materyali ve bilgiyi hızlı bir şekilde hareket ettirmek, süreçleri ve insanları birbirine bağlamak, böylece problemlerin doğru şekilde yüzleşmesini sağlamak için akış yaratmak.
  • Müşterilerinize üretim sürecinde istediklerini, istediklerinde ve istedikleri miktarda ürün sağlamak.
  • Tam zamanında ilkesinde malzeme temini tüketim tarafından tetiklenir.
  • Her ürünün küçük miktarlarını stoklayarak ve müşterinin gerçekte ne aldığına bağlı olarak sık sık yeniden stoklama yaparak envanterin işlenmesinde ve depolanmasında
  • İnsanları desteklemek için teknolojiyi eklemeden önce süreci manuel olarak çalıştırmak.
  • İşi iyice anlayan, felsefeyi yaşayan ve başkalarına öğreten liderler yetiştirmek.

Gelecek durakta İş Süreçlerini Yeniden Yapılandırma yolculuğunun detaylarına bakabilmek dileğiyle ;

 

Sevgiyle ve huzurla huzurda kalın

Aysel Evran

ayselevran@ttmail.com; aevran@etsgelisim.com ; www.ayselevran.com, www.etsgelisim.com

BİR FULARLIK FARK!®

İle

MASADAN SAHAYA

Devlet Siyaset Aile Şirket Ülke Üniversite Toplum Birey

YÖNETİMİ®

 

Share

You may also like...