Dijital Pazarlama Stratejisi – II

This post has already been read 627 times!

Pazarlama Düşüncesi????

Merhaba ayselevran@ttmail.com, aevran@etsgelisim.com paylaşım dostları;

“Dijital Pazarlama Stratejisi” kapsamında başlattığımız paylaşım dizimizin bir önceki durağında dijital iletişim ve dönüşüme dair özet bir giriş yapmaya çalıştık

Bu durakta “Pazarlama Düşüncesi” odaklı zihin jimnastiği yapılmasına ne dersiniz?

Pazarlama fikri, içerikleri başlangıcından bugüne gelinceye kadar bir kaç evrim sürecinden geçti ve geçmeye devam ediyor. Özellikle teknoloji değişirken pazarlamacıların pazarlamayı düşünme şekli de değişti. Kitle iletişiminden iki yönlü iletişime, etkileşimli iletişim biçimlerine doğru açık bir evrim olmuştur.

Müşterilerle doğrudan daha kolay iletişim kurmamızı sağlayan değişiklikler olurken, pazarlamacılar geleneksel kitlesel pazarlama yaklaşımında ısrar ederlerse hayal kırıklığına uğrayabilirler.

Pazarlama düşüncesinin kat ettiği yolculuk :

Pazarlama düşüncesinin temeli oluşturan kitle pazarlaması 1900’lerde başladı ve kitle reklamları 1950’lerde başka bir teknoloji olan televizyonun gelişiyle gelişti.

Kitle reklamcılığında, genel olarak müşterileri benzer özelliklere sahip gruplara ayırmak mümkün olsa da, mesaj tüm tüketiciler için aynıdır.

2000’li yıllarda doğrudan veya iki yönlü iletişim odaklı pazarlama düşüncesi gündeme gelmeye başladı, bu pazarlama düşüncesinde müşterilerin gerçek farklılıkları olduğunu ve bu benzersizliği anladığımızı gösterecek şekilde teklifleri onlara göre özelleştirilmiş pazarlama yapılmasıdır. Doğrudan pazarlama bu nedenle, doğrudan pazarlamacının müşteri ile iki yönlü bir etkileşim oluşturmak için müşteri veri tabanlarını kullanması nedeniyle İnternet pazarlamasının köklerini oluşturmuştur.

2010’lı yıllarda da interaktif pazarlama yaklaşımı kendine yer edinmeye başladı, interaktif pazarlama sürecinde müşterinin söylediklerini dikkate alır, söylenenleri hatırlar ve bir sonraki teklif de müşteri söylemlerine yer verilir.

İnteraktif pazarlama düşünce yapısında kişiselleştirme ve özelleştirme faktörlerine odaklanılır.

Hem kişiselleştirme hem de özelleştirme odaklı pazarlama düşüncesinin gerçekleştirilebilmesi için, sağlıklı ve yönetilebilir veri tabanları ve bu bağlamda karara verme mekanizmalarının oluşturulması ve buda teknoloji yatırımının yapılmasını zorunlu hale getirmiştir.

Teknoloji odaklı pazarlama düşüncesi aslında 2020’li “yoğunlaştırılmış müşteri odaklı yaklaşımı, pazarlama düşüncesini merkeze oturtmaktadır. Niçin yoğunlaştırılmış müşteri odaklı yaklaşım kelinde tanımlama yapıyoruz? Müşteri odaklılık tüm zamanlarda geçerli idi, şimdiler de özelleştirme, kişiselleştirme faktörlerinden dolayı daha yoğun müşteri odaklı felsefesi dikkate alınıyor.

Gelecek durakta “Yoğunlaştırılmış Müşteri Odaklılık “ ile yolculuğumuzu sürdürebilmek dileğiyle ;

Sevgiyle ve huzurla huzurda kalın

Aysel Evran

ayselevran@ttmail.com; aevran@etsgelisim.com ; www.ayselevran.com, www.etsgelisim.com

BİR FULARLIK FARK!®

İle

MASADAN SAHAYA

Devlet Siyaset Aile Şirket Ülke Üniversite Toplum Birey

YÖNETİMİ®

Share

You may also like...