Eleştirinin Etkisi -VI

This post has already been read 823 times!

Eleştiri Sürecinde Kelimelerin Gücü???
Merhaba ayselevran@ttmail.com, aevran@etsgelisim.com paylaşım dostları

“Eleştirinin Etkisi” kapsamında başlattığımız paylaşım yolculuğumuzun önceki duraklarında eleştirinin yapıcı ve yıkıcı etkileri, eleştiri – iletişim – değerlendirme ilişkisi, stratejik eleştirmen, stratejik eleştirmen olmanın sırları, iyileştirme odaklı eleştiri – Mevlana gibi eleştirebilmek kapsamında  dair paylaşımlarda bulunmaya çalıştık

Bu durakta “Eleştiri Sürecinde Kelimelerin Gücü? ” odaklı zihin jimnastiği yapılmasına ne dersiniz?

Kelimelerin gücü yaşamımızın her alanında bizi kuvvetli kılan bir müzik aleti kadar anlamlıdır. Düşünün 90 günde tamamlanamayan bir işi kısa bir görüşme ile bir hafta da bitirilmesini sağlıyorsunuz. Bunun sırrı gerçekten akıllıca ve anlamlı pozitif dilin diğer bir değiş ile inci tanesi hassasiyetinde seçtiğinizi kelimelerde saklı.

Kelimelerin gücüne dair bireyler, takımlar ile çalışırken kelime dağarcığınızdan çıkarmanız gereken ifadeler ile işe başlayalım deriz, bu kelimeler; ‘‘her zaman’’ ve ‘‘asla’’ kelimeleridir. Niçin bu kelimeleri lugatımızdan çıkarmamız gerekmektedir? ‘‘Her zaman’’ ve “asla” genelleme ifadesidir, genellemede eleştiri sürecinde karşınızdakinin savunma mekanizmasını hızla çalıştırmasına yol açar.

Bu kelimelerin yerine ” bazen” ifadesini kullanmakta fayda var. Şu iki ifadeye bakalım: “Her zaman çalışmanızın daha kapsamlı olması gerekir”,  ” Bazen, çalışmanızın daha kapsamlı olması gerekir ”. Birinci ifade savunma dozunu artırır, ikinci ifade olumlu sonuçlara doğru rotayı çevirir.

Eleştiriye zarar veren bir başka kelime de ‘‘olmalı’’ … “Bunu böyle yapmalıydın ’’ şeklindeki eleştiri ile kişiye ne yapması gerektiğini söylediğinizde, yaptığı şeyin yanlış olduğunu ima ediyorsunuz.  Bir diğer sihirli kelime olabilir, bu kelimeyi nasıl keşf ettim bilmiyorum ama beni huzura erdirdiğini farkında olduğum bir ifadedir “ olabilir”.

‘ Olabilir ’ kelimesini kullanmak, eleştirinizin önemli işlevlerinden birini yerine getirmesine yardımcı olur: Alıcı için seçenekler oluşturur. Kişinin yaptığı şeyin yanlış olduğunu ima etmek yerine, eleştiriniz eldeki görev için alıcının denemek isteyebileceği farklı yaklaşımlar sunmaktır.

bu küçük kelimelerin nasıl büyük bir fark yaratabileceğine dair örneklerden sadece birkaçını paylaşmaya çalıştık, sizlerde kendisi küçük etkisi büyük başka kelimeleri keşf etmişsinizdir.

 Gelecek durakta “” ile yolculuğumuzu sürdürebilmek dileğiyle;

 Sevgiyle ve huzurla huzurda kalın

Aysel Evran

ayselevran@ttmail.com; aevran@etsgelisim.com ; www.ayselevran.com, www.etsgelisim.com

BİR FULARLIK FARK!®

İle

MASADAN SAHAYA

Devlet Siyaset Aile Şirket Ülke Üniversite Toplum Birey

YÖNETİMİ®

Share

You may also like...