Satış Yönetim Süreci-IV

This post has already been read 768 times!

Patentler ve Patent Yasaları ????

Merhaba ayselevran@ttmail.com, aevran@etsgelisim.com paylaşım dostları,

“Satış Yönetim Süreci” kapsamında başlattığımız paylaşım dizimizin önceki duraklarında satış yönetim sürecinin sürdürülebilirliğini etkileyen ne iş yapıyoruz?  Sorusunu cevaplamak ile birlikte müşterileri tanımayı sağlayacak sorular, şirketin temel yetkinliklerinin belirlenmesi, pazarlama sürecinin doğuşuna dair paylaşımlarda bulunmaya çalıştık.

Bu durakta “Patent ve Patent Yasası ” odaklı zihin jimnastiği yapılmasına ne dersiniz?

Patentlerin ürün ve marka koruma altına alınmasının ötesinde farklı kazanımları bulunduğu konusunda hem fikiriz. Üretici, ülkenin patent yasaları kapsamında tescilli patentine sahip olduğu bir ürünü üretiyorsa, diğer rakip firmaların aynı tasarımı kendi üretim süreçlerinde kullanamayacaklarını ve firma en azından patent süresi dolana kadar tekel durumundan yararlanabilir.

Ancak firmalar, kopyalanan bir ürünle gelen rekabete kapılmaktan dolayı herhangi bir utanç yaşanmaması için patentlerin son kullanma tarihinden çok önce yenilenmesine özen göstermelidir. Bu tür kopyalar genellikle daha iyi ve daha düşük maliyetlidir çünkü firma, tersine mühendislik olarak da bilinen kopyalama maliyetleri haricinde aynısını geliştirmek için hiç para harcamamıştır.

Markalar: normalde pazar lideri olan herhangi bir firmanın en az bir “Lider Markası” vardır. Firma diğer ürünlerini o marka çatısı altında satmaya çalışır. Bazen firmalar, popüler markayı, ya onunla birlikte paketlenmiş olarak ya da ana marka ile koordineli olarak daha az bilinen bir ürünün tanıtımı için başka ürünleri satmak için kullanırlar. Bilgisayar satıcıları, hızlı hareket eden ürünlerle birlikte yavaş hareket eden ürünler satabildiklerinde paketli ürünler sattıkları bilinmektedir.

Marka imajı veya marka değeri, herhangi bir işletmenin belki de en önemli iki özelliğinden biridir, diğeri ise pazar payıdır. Bir firma, markalarından birini lider olarak kurduktan sonra, tamamlayıcı ürünler içerecek şekilde çeşitlenir. Bu, firmanın karının yanı sıra ciroyu artırmaya yardımcı olur. Ancak yeni ürünler mevcut ürünlerle çatışırsa veya kalitelerinden başlangıçta şüphe duyulabilirse, bu tür ürünler kurulan ürüne zarar verebilir.  Ürün ve müşteri beklentilerine göre marka ve marka imajının farklı etkisi olduğundan dolayı pazarlama – satış sürecinde pozitif etkisi olan marka imajını oluşturan faktörlerin detaylı çalışılmalı.

Gelecek durakta “Marka İmajını Etkileyen Faktörler” ile yolculuğumuzu sürdürebilmek dileğiyle;

Sevgiyle ve huzurla huzurda kalın

Aysel Evran

ayselevran@ttmail.com; aevran@etsgelisim.com ; www.ayselevran.com, www.etsgelisim.com

BİR FULARLIK FARK!®

İle

MASADAN SAHAYA

Devlet Siyaset Aile Şirket Ülke Üniversite Toplum Birey

YÖNETİMİ®

Share

You may also like...