Satış Yönetim Süreci-XIV

This post has already been read 689 times!

Dış ve İç Çevre Analizleri ????

Merhaba ayselevran@ttmail.com, aevran@tsgelisim.com paylaşım dostları,

“Satış Yönetim Süreci” kapsamında başlattığımız paylaşım dizimizin önceki duraklarında satış yönetim sürecinin sürdürülebilirliğini etkileyen ne iş yapıyoruz?  Sorusunu cevaplamak ile birlikte müşterileri tanımayı sağlayacak sorular, şirketin temel yetkinliklerinin belirlenmesi, pazarlama sürecinin doğuşu, patentler ve patent yasaları, marka imajını etkileyen faktörler, ürün grupları, fiyat, dağıtım ve satış promosyonları, reklam ve tanıtım, tüketim malları kanalları, katalog, web ve acentelar aracılığıyla satışlar, müşterilere erişim, müşteri satın alma sürecinin kolaylaştırılması, satış stratejilerinin oluşturulması ve geliştirilmesine dair paylaşımlarda bulunmaya çalıştık.

Bu durakta “Dış ve İç Çevre Analizleri” odaklı zihin jimnastiği yapılmasına ne dersiniz?

Şirketlerin pazar hakimiyeti ve satış gücünün artırmanın ana yollarından birisi dış ve içi çevre analizinin sağlıklı, sistematik olarak gerçekleştirilmesidir. Dış çevre analizi çatısı altında hangi parametreler yol almaktadır?

Dış çevre analizi: Pazar yapısı, ilgili segment, müşteri, rakip …. Vb parametreleri odaklı gerçekleştirilir.

İç çevre analizi: firma performansı, politikası ve planları. Hedefler ve hedefler ile performans arasındaki sapmalar. Gelecekte hedeflere ulaşmak için kaynak tahsisi, vb odaklı gerçekleştirilir.

Gerek dış çevre, gerek iç çevre analizi ile gelenler :

Yeni ürünlerin geliştirilmesi, mevcut ürünlerin çeşitlendirilmesi ile rekabet ve piyasalar arasındaki korelasyonun elde edilmesi.

Mevcut pazardaki rekabet derinliği, ürünlerin pazarlara yayılımının anlaşılması. faaliyet gösterilen pazarlardaki mevcut ve gelecekte oluşacak yeni rekabet koşullarına dair bir resmin elde edilmesi

Gerçekleştirilen analizler ile stratejik pazarlama planları oluşturulur. Görüldüğü üzere sağlıklı ve sürdürülebilir pazarlama planları için detaylı ve sistematik içi ve dış çevre analizlerinin yapılması oldukça önemlidir.

Detaylı ve periyodik olarak oluşturularak uygulamaya alınan planlar şirketlere – markalara rekabet avantajı sağlar. Rekabet avantajı sağlayan planları geliştirirken dikkat edilmesi gereken parametreler:

Yıllık, üç ve beş yıllık nakit akış hedeflerinin firmanın temel yetkinlikleri ile birlikte belirlenmesi.

Katılımcı ve odaklanılmış şekilde hedeflerin belirlenmesi.

Hedeflere ulaşmak adına ihtiyaç duyulan kaynakların belirlenmesi.

Hedeflerin ve hedeflere ulaşılmasını sağlayacak kaynakların belirlenmesi için alternatifli senaryoların çalışılması.

Firmanın temel yetkinliklerinin netleştirilmesi

Gelecek durakta “Firmanın Temel Yetkinlikleri” ile yolculuğumuzu sürdürebilmek dileğiyle;

Sevgiyle ve huzurla huzurda kalın

Aysel Evran

ayselevran@ttmail.com; aevran@etsgelisim.com ; www.ayselevran.com, www.etsgelisim.com

BİR FULARLIK FARK!®

İle

MASADAN SAHAYA

Devlet Siyaset Aile Şirket Ülke Üniversite Toplum Birey

YÖNETİMİ®

Share

You may also like...