Şirketler ve Yaşam Çevrimleri -I

This post has already been read 786 times!

Şirketlerin Yaşam Süreleri ve Risk İlişkisi ???

Merhaba ayselevran@ttmail.com, aevran@etsgelisim.com paylaşım dostları;

Şirketlerin ömürleri ile ilgili çalışmalar genel olarak aile şirketleri ile daha çok gündeme gelmektedir. Aile şirketleri için daha çok iş ajandasındaki yerini sağlamlaştıran ömür kavramı aslında tüm şirketleri için geçerli olduğunu son dönemlerde ve özellikle Covid-19 günlerinde daha da çok fakına vardığımız bir olgu oldu. Bu farkındalığı da dikkate alarak “Şirketler ve Yaşam Çevrimleri” konusunda bir paylaşım dizisi başlatma kararı aldık. Yolculuğumuz süresince şirketlerin yaşam çevrimlerini, ömürlerinin sürelerini etkileyen parametreleri uygulamada reçetelerle birlikte paylaşmaya çalışacağız.

Uzun Ömürlü Şirketler ve Sırları

Uzun ömürlü şirketlere baktığımızda sırlardan birisi risk algısı yüksek liderlerin şirkette rehberlik yapmasıdır. Bu çerçeveden bakıldığında risk olgusuna odaklanılmasına ne dersiniz?

Risk genellikle, güç kesintisi, bina yıkımı, sel, kasırga veya deprem gibi doğal afetler ile ilişkilendirilmektedir. Daha az belirgin olan risk olgusu, yeni bir bilgisayar tabanlı sistemin benimsenmesi, sistemlerin ve verilerin telekomünikasyon ağları aracılığıyla bir ülke ya da dünyaya dağıtılmasıdır. İş uyuşmazlıkları, işgücü kıtlığı, yetersiz çalışan veya eksik bir eğitim programı ya da günlerce – belki de haftalarca personelin yarısını etkileyen bir grip, virüs salgını nedeniyle riskler oluşabilir.

Öncellikle doğal bir kabul ile risk sürecine yaklaşılmasında fayda var: risk, herhangi bir kuruluşta, herhangi bir operasyonda, hedeflerin gerçekleştirilmesini sağlayan süreçlerin yönetilmesi fazlarında, herhangi bir durumda oluşması doğaldır. Ancak doğal olan bu riski değerlendirmenin ve yönetmenin yolları vardır; bunun için de ilk önce riskin doğasının incelenmesi, ardından, riske tepkiyi kapsayan yol haritasının oluşturulması gerekir.

Risk değerlendirme ve riske cevap adına riskin tanımına bakılmasında fayda var.  Risk; kayıp, zarar görme bir şekilde yaralanma olasılığı vb şeklinde çok özet bir tanımlama yapılabilir. Risk tanımını daha da detaylandıran ve etkin yol haritasını şekillendiren riskin dört bileşenidir.

Risk ve Bileşenleri

Riskin dört bileşeni; tehditler, kaynaklar, değiştirici faktörler ve sonuçlardır :

Tehditler, olumsuz sonuçlar üretebilen geniş kuvvetler yelpazesidir.

Kaynaklar, tehditlerden potansiyel olarak etkilenebilecek varlıklardan, insanlardan veya kazançlardan oluşur.

Değiştirici faktörler, bir tehdidin gerçeğe dönüşme olasılığını veya şiddetini etkileyen iç ve dış faktörlerdir.

Sonuçlar ; tehdidin kaynaklar üzerindeki etkilerini gösterme şekli ve bu etkilerin kapsamı ile ilgilidir.

Gelecek durakta “Risk Değerlendirme ve Yönetimi” ile yolculuğumuzu sürdürebilmek dileğiyle;

Sevgiyle ve huzurla huzurda kalın

Aysel Evran

ayselevran@ttmail.com; aevran@etsgelisim.com ; www.ayselevran.com, www.etsgelisim.com

BİR FULARLIK FARK!®

İle

MASADAN SAHAYA

Devlet Siyaset Aile Şirket Ülke Üniversite Toplum Birey

YÖNETİMİ®

Share

You may also like...