BÜTÇE YÖNETİMİ-I

This post has already been read 1791 times!

BÜTÇE KAVRAMI

Merhaba ayselevran@ttmail.com, aevran@etsgelisim.com paylaşım dostları,

Bütçe yönetimi tüm organizasyonlarda iyi bir enerjiyi ve ön hazırlığı gerektirmektedir. Özellikle dalgalı ekonomilerde, belirsizliklerin yüksek olabileceği iklimlerde bütçe çalışması oldukça yorucu ve stresli olabiliyor. Tüm yorucu ve stresli olma durumuna rağmen riskleri ve olabilecek krizleri yönetmek adına bütçe planlama ve yönetimi çalışmalarının yapılmasında maksimum fayda vardır.

2019-2020 bütçe çalışmalarını bu hafta itibariyle başlattığımız şirketlerdeki süreçleri de kapsayacak şekilde bütçe planlama- uygulama ve kontrol fazları ile ilgili beyin fırtınası yapalım dedik.

Bütçe nedir? Bütçe yönetiminin kilometre taşları nelerdir? Etkin bir bütçe yönetimi nasıl gerçekleştirilir?…gibi gibi sorulara bu yolculuk süresince birlikte cevap bulmaya ne dersiniz?

Bütçe tanımı ile yolculuğumuzu başlatacak olursak; bütçe belirli bir periyod için belirlenmiş başlıklar da yer alan giderler ve gelirler için kaynak ayrılmasıdır. Genel anlamda bütçe hedefinde temel amaç; belirlenen, tahmin edilen giderlerin aşılmaması ve gelirlerin sağlanmasıdır.

Bütçe oluşturulurken ilgili periyot için tahminler, öngörüler yapılır. İyi bir tahmin ve öngörü için etkin- doğru analiz ve bilgilere gereksinim vardır. Bütçe hazırlama sürecini etkileyen kritik ve sürece girdi teşkil eden faktör satış ve varsa diğer gelirlerin alternatifli olarak belirlenmesidir. Satış gelirleri, büyüme veya olanı koruma … vb hedefleri de dikkate alarak departman bazında ve sonrasında ortak gider kalemleri de dikkate alınarak gider bütçe ana kalemleri belirlenir. Bazı şirketler ki oldukça yüzdeleri düşük olabilir önce giderleri belirliyorlar, sonra gelir bütçesini şekillendiriyorlar. Genel ve Kabul edilen olgu ise satış gelirleri ile bütçe çalışmasını başlatmak .

Nakit akışı, karlılık yüzdeleri ile ilgili detaylı çalışmaları gerekli kıldığından dolayı bütçe yönetimine özellikle bu dönemlerde daha çok itina gösterilmelidir, bazı firma yetkilileri bu ortamda hangi bütçeyi tahmin edeceğiz diye neredeyse isyan etmektedirler. Her durumda bırakın yaklaşık bütçeyi olabildiğince alternatifli bütçe çalışması yapılması hayati önem taşımakta. Bütçeyi etkileyen parametrelerden birisi olan nakit akışını etkileyen satış gelirleri satış gelirlerini de belirleyen satış türü ve satın alma şekli- vadesi- ödemesidir. Perakende sektöründe faaliyet gösteren bir şirket ile ara mamul üreten ve satan bir şirketin temel olarak bütçe hazırlama felsefesi, araçları, teknikleri aynı olsa da detay da farklılıklar bulunmaktadır. Bu farklılık satış ve satın alma türüne göre oluşmaktadır.

Sevgiyle, huzurla huzurda kalın

Aysel Evran

ayselevran@ttmail.com; aevran@etsgelisim.com ;www.ayselevran.com, www.etsgelisim.com

BİR FULARLIK FARK!®

İle

MASADAN SAHAYA Devlet Siyaset Aile Şirket Ülke Üniversite Toplum Birey YÖNETİMİ®

 

 

 

 

Share

You may also like...