YAZMAK VE VAR OLMAK -I

This post has already been read 2073 times!

YAZABİLMENİN HUZUR VE GÜCÜ

Merhaba ayselevran@ttmail.com, aevran@etsgelisim.com paylaşım dostları,

Her bireyin birbirinden farklı iş yapış tarzı, yaklaşım modeli, hobisi, hayattan tad alma ve hayata tad verme şekilleri vardır. Okumak , yazmak ve özellikle de okuduklarını ve de yazdıklarını paylaşmak bir hobi midir, bir var oluş telaşı mıdır? Bu ve benzer soruları çoğaltarak cevaplarını birlikte bu paylaşım dizisinde bulabilmek dileğiyle bir yolculuğa çıkalım bakalım, bu yolculukta hangi duraklar nelerle karşımıza çıkacak ?

Yazı ile, yazma süreci ile gelenlerin bize sorduğu ilk soru : neden yazmak isteğimiz vardır? Sorusu olabilir.

Neden yazmak isteriz?

  • Konuşamadıklarımızı, sözel olarak ifade edemediklerimizi , dile getiremediklerimizi somut ifade etmek için;
  • Konuşarak, ifade ederek, dile getirerek kendimizle ve-ya kendimizin dışında iletişimde olduğumuz ve-ya iletişimde bulunacağımız ile çatışma yaşamamak için;

yazarız, yazabiliriz, yazma eyleminde bulunabiliriz.

Tabii ki yazma isteği, niyeti veya hedefi yalnızca yukarıda yazılan iki olgu değildir, belki binlerce gerekçesi vardır yazma isteğinin. Şimdi yazarken, sorgularken ilk zihne düşenler yazıldı, diğer gerekçeleri diğer duraklarda birlikte yazarız.

Yazma gerekçesi olarak; çatışma yaşamamak ve de somut ifade edebilmek faktörlerini belirttik. Pekiyi yazdıklarımız ile de çatışma, çelişki yaşamaz mıyız? Yazdıklarımız ile problem oluşturamaz mıyız? Yazdıklarımızdan dolayı kendimiz ile veya başkaları ile kavga edemez miyiz? Hepsinin olması mümkün, tek fark var galiba. Konuşurken, diyalogda olduğumuz kişi karşımızdadır itirazı veya çatışması o anda gerçekleşir. Oysaki yazma sürecinde yazılanlar sonradan ilgili kişiler okuyacağı için gecikmeli çatışma yaşanabilir veya yazının çatışma yaratma gücü konuşmanın oluşturduğu çatışmadan farklı olabilir, aslında diyeceksiniz yazılı olan belge silinmez, kalıcıdır. Evet tüm bunlar doğrudur ve yerindedir. Daha önce de belirttiğimiz gibi konuşma sırasında anında etkileşim olabilir ve o etkileşim o anda farklı kavşaklara bizi çıkartabilir. Yazı ile paylaşım sürecin ılımlı olmasına neden olabilir veya etkileşim daha yumuşak virajlara çıkartabilir.

Bu şu demek değil sözel ifade etmeyin, çatışmalar olacak diye iletişimde bulunmayın. Sözel paylaşım sırasında sonuç yıpratıcı olacak ise ilgili paylaşımı, konuyu yazılı ifade etmek süreci esnek hale dönüştürebilir.

Yazabilme, yazma isteğinin diğer faktörlerini gelecek duraklarda birlikte zenginleştirmek dileğiyle,

Sevgiyle, huzurla huzurda kalın

 

Aysel Evran

ayselevran@ttmail.com; aevran@etsgelisim.com ; www.ayselevran.com, www.etsgelisim.com

BİR FULARLIK FARK!®

İle

MASADAN SAHAYA Devlet Siyaset Aile Şirket Ülke Üniversite Toplum Birey YÖNETİMİ®

 

Share

You may also like...