Risk ve Algı – I

This post has already been read 1007 times!

Risk Bir Korku mu? Veya Bir Veri mi?

Merhaba ayselevran@ttmail.com, aevran@etsgelisim.com paylaşım dostları;

Karşılaşılan veya karşılaşılacak durumu algılama şeklinin süreci yönetme şekli ile birlikte oluşan sonuçları da etkilediği yönünde hemen hemen her kes hem fikir. Risk yönetimi konusu aslında algı şekli ile bağlantılıdır.

Riskin tanımlaması ile risk algısı daha da netlik kazanabilir. Risk, meydana gelen olumsuz bir olayın istatistiksel olasılığı olarak tanımlanır. Işıklarda karşıdan karşıya geçen insana veya insanlar bir arabanın çarpması gibi istatistiksel bir risk vardır.

Riskin farkında olup olmamak önemli olmazsa da,

Riskin gerçek olduğuna inanıp inanmak bir değer ifade etmezse de

Riskin sizin için geçerli olmadığını düşüncesine sahip olsanız da

Risk bir matematik, istatistik olarak geçerliliğini koruyor değil mi?

Risk konusunda yanlış anlaşılan olgu, oluşan sonucun riski belirlemek için vekil olarak görmek, ne demek bu şimdi? Yüksek kayalık bir yerden düşen kişi ölmedi ise riskli durum olmadığı, iş yerinde bir muz kabuğuna basıp ölüm oldu ise riskli bir durum olarak görülmesi, özet ile sonucun riski belirlemesine açık olmamızdır. Bu bize yüz yüze olunan gerçek riskle tamamen alakasız olan öznel risk algılamaya sahip olduğumuzu göstermektedir.

İnsanların risk algıları herkesin bildiği gibi yanlıştır. Örneğin, çoğu insan yılanlardan  sivrisineklerden çok daha fazla korkar. Oysaki son 10 yılda ki yılan ve sivrisinek ısırıklarından ölenlerin sayısına bakıldığında hangisi daha riskli tabloyu bize gösterebilir?

İnsanların yılanlar ve sivrisinekler korkusu istatistiksel ölüm riskinden oldukça farklıdır. Ve evet risk istatistiklerle ilgilidir. Pekiyi istatistiklere rağmen risk algımız niçin farklıdır? Riski algılamayı etkileyen faktör; korku, psikolojik parametre temelli olmasıdır.

Risk adına geliştirdiğimiz korku, psikolojik durumumuz ;  riski nasıl algıladığımız ve risk hakkındaki duygularla ile ilgilidir. Risk olgusunun algılaması konusunda niçin bu satırlar yazılıyor? diye soracak olursanız, son dönemlerde  karşı karşıya kaldığımız Covid -19 salgınına şirketlerin ve bireylerin verdikleri tepki, cevap bu kapsamda algıladıkları riski yönetme veya yönetememe becerisi bu paylaşımı başlatmıştır.

Bu döneme özgü risk algısı ve yönetimi…..

Pandemi sürecinde hem kendimizi, hem de birlikte yolculuk yaptığımız bireyleri ve şirketleri analiz ederken ; korku içerisinde yaşayanlar, saldım çayıra mevlam kayıra veya dengeli olarak tedbir odaklı olmak üzere korku içinde yaşamamaya karar verenleri görebiliyoruz.

Konu riski görmezden gelmek değil, çünkü işin rakamlar, matematiği ve dolayısıyla bir gerçeği var.

Riski akıllıca yönetebilmenin yolu nedir? 

Gelecek durakta “Riski Akıllıca Yönetebilmek “ ile yolculuğumuzu sürdürebilmek dileğiyle ;

Sevgiyle ve huzurla huzurda kalın

Aysel Evran

ayselevran@ttmail.com; aevran@etsgelisim.com ; www.ayselevran.com, www.etsgelisim.com

BİR FULARLIK FARK!®

İle

MASADAN SAHAYA

Devlet Siyaset Aile Şirket Ülke Üniversite Toplum Birey

YÖNETİMİ®

Share

You may also like...