Risk Yönetim Penceresinden Tedarik Zinciri yönetimi-XII

This post has already been read 856 times!

Risk Değerlendirme -???

Merhaba ayselevran@ttmail.com, aevran@etsgelisim.com paylaşım dostları;

“Risk Gözlükleri ile Tedarik Zinciri Yönetimi” kapsamında başlattığımız paylaşım yolculuğumuzun önceki duraklarında tedarik sürecinde risk odaklı yaklaşımın önemi, kazanımı, gerekliliği ve faaliyet tabanlı risk yönetimi, tedarik zinciri risklerinin analizi, risk değerleme, risk yönetiminin yürütme fazı, operasyon süreçleri bağlamında risk yönetimi, satın alma sürecinde finansal ve operasyonel kararların entegrasyonu,  yenilikçi tedarik zinciri finansman planları, risk algısı ve liderlik yaklaşımı, operasyonel risklerin detaylı tanımlamaları, değer zincirinde oluşabilecek riskler, risklerin arka planlarına  dair paylaşımlarda bulunmaya çalıştık.

Bu durakta “Risk Değerlendirme ” odaklı zihin jimnastiği yapılmasına ne dersiniz?

Risk değerlendirme; her bir tehlikeyle ilişkili risk derecesini analiz etmektir. Risk değerlendirmesinin amacı, değer zincirindeki hangi alanların ve faaliyetlerin tehlikelere en duyarlı olduğunu belirtmektir. Risk değerlendirmesi, riskin belirsizliğin istenmeyen bir sonucu olduğunu hatırlatır. Bu nedenle, Risk değerlendirmesi, tanımlanan her tehlike için tahmin ve bu tehlikenin ortaya çıkması durumunda kuruluş üzerindeki etkisini analiz eder. Özellikle operasyon sırasında ortaya çıkabilecek tehlikenin olasılığına dair hesaplamalar yapar. Bunun sonucunda şirkete öz risk haritası oluşturulur. Riskler rekabet stratejisine ve endüstriye bağlı olarak farklı ağırlıklar taşır.

Risk değerlendirmesi, en yüksek riskli faaliyetleri bulmak için tehlikeleri sıralayarak tamamlanır. Konumuz tedarik zincir kapsamında risk değerlendirmesi olduğuna göre bu grupta yer alabilecek riskler : kilit personel, lojistik sağlayıcı hatası, kargo hataları, yük kayıpları,  kaza sonucu hasarlar.. vb riskler

Risklere yol açabilecek olabilecek tehlikenin olasılığı, sıklığı ve etkisi dikkate alınarak risk seviyeleri tanımlanır.

Risk değerlendirme süreci, operasyonel anlamda hangi parametreye dikkat edilmesi konusunda organizasyona yardımcı olur.

Tedarik zincir yönetim sürecinde risk değerlendirme ve yönetiminin temel amacının etkin stok yönetimidir, diğer bir değişle stok bolluğu ile stok kıtlığının ortadan kaldırılması, talep arz dengesinin sağlanmasıdır.

Tedarik zinciri yönetim sürecinde risklerin değerlendirilmesinin etkileyen faktörlerden birisi tedarik zinciri yönetiminin itici güçlerdir  .

Gelecek durakta “Tedarik Zinciri Yönetiminin İtici Güçleri  “ ile yolculuğumuzu sürdürebilmek dileğiyle ;

Sevgiyle ve huzurla huzurda kalın

Aysel Evran

ayselevran@ttmail.com; aevran@etsgelisim.com ; www.ayselevran.com, www.etsgelisim.com

BİR FULARLIK FARK!®

İle

MASADAN SAHAYA

Devlet Siyaset Aile Şirket Ülke Üniversite Toplum Birey

YÖNETİMİ®

Share

You may also like...