A’dan Z’ye Pazarlama Yönetimi -V

This post has already been read 817 times!

Yeni Ürün Planlama ?????

Merhaba ayselevran@ttmail.com, aevran@etsgelisim.com paylaşım dostları;

“A’dan Z’ye Pazarlama Yönetimi” kapsamında başlattığımız paylaşım yolculuğumuzun bir önceki durağında pazarlama yönetimi süreci ile gelenler, pazarlama karmasının detayları, pazarlama hedefleri, SWOT Analizi, ürün sınıflandırılmasına dair paylaşımlarda bulunmaya çalıştık 

Bu durakta “Yeni Ürün Planlama ” odaklı zihin jimnastiği yapılmasına ne dersiniz?

Yeni ürün planlama fazından önce şirketlerin yeni ürün geliştirmeye veya mevcut ürünlerini iyileştirmeye niçin gerekesinim duyduklarına bir bakalım. Hangi ihtiyaçlardan dolayı sürekli yeni ürün geliştirmek ve mevcut ürünleri iyileştirmek zorunluluğu yaşamaktadır şirketler?

Özellikle yeni ürün fırsatları, bu konudaki ihtiyaçlar ve-ya zorunluluklar, mevcut ürünlerin değiştirilmesinden veya tamamen yeni ürün yeniliklerinin geliştirilmesinden kaynaklanabilir. Yeni ürünler, firmanın büyümesine, karlılığına ve rekabet gücüne önemli katkılarda bulunabilir. Yeni ürün geliştirmeyi tetikleyen parametrelerden birisi yeni fikir üretme sürecidir ve bu süreç olabildiğince geniş katılım ile gerçekleşebilirse farklı kazanımları olur. Bu bağlamda; yeni fikir üretme süreci, firma içindeki uzmanların yanı sıra şirket dışından tüketiciler ve uzmanları da içerebilir. Piyasalar hakkında bilgili her düzeyde çalışanlar, tedarikçiler, dağıtımcılar ve diğerleri bu sürece katılabilir. Yeni ürün geliştirme sürecinin planlamasının ilk fazında yeni fikirlerin oluşturulmasıdır, bu fazdan sonra sırada ürün taraması ve konsept testi fazı gelir.

Bu faz; yeni ürünler için çeşitli fikirler ürettikten sonra gerçekleşir. Ürün tarama aşamasında, potansiyel ürünler güçlü ve zayıf yönlerine göre sıralanır. Firmanın standartlarına uymayanlar değerlendirmeden çıkarıldıktan sonra, kalan kavramlar test edilir. Yeni ürün için potansiyel müşterilerden konsepti değerlendirmeleri istenir.

Yeni ürün fikrine yönelik tutumları, ürünün daha da geliştirilmesini sağlamak için yeterli tüketici ilgisi ve satış potansiyeli olup olmadığını kısmen belirler. Ürün tarama ve konsept testinden sonraki fazlar iş analizi ve ürün geliştirme aşamalarıdır. İş analizi fazında, yeni ürün fikrinin, kavramının ticari fizibilitesinin ayrıntılı bir değerlendirmesi gerçekleştirilir. İş analizi ve ürün geliştirme fazları detaylı çalışılan fazlardır.

Gelecek durakta “İş Analizi ve Ürün Geliştirme” ile yolculuğumuzu sürdürebilmek dileğiyle ;

Sevgiyle ve huzurla huzurda kalın

Aysel Evran

ayselevran@ttmail.com; aevran@etsgelisim.com ; www.ayselevran.com, www.etsgelisim.com

BİR FULARLIK FARK!®

İle

MASADAN SAHAYA

Devlet Siyaset Aile Şirket Ülke Üniversite Toplum Birey

YÖNETİMİ®

Share

You may also like...