A’dan Z’ye Tedarik ve Satınalma Yönetimi –IX

This post has already been read 411 times!

Etkin Operasyon Yönetimi Tasarımı ??? 

Merhaba ayselevran@ttmail.com, aevran@etsgelisim.com paylaşım dostları,

“A’dan Z’ye Tedarik ve Satınalma Yönetimi” kapsamında başlattığımız paylaşım yolculuğumuzun önceki duraklarında tedarik uygulamalarının rolü, verimlilik, elektronik tedarik ve satınalma süreci, satınalma kontratları, satınalma riskinin rolü, sigortalama, etkin risk paylaşımı, stratejik tedarik ve satınalmaya dair paylaşımlarda bulunmaya çalıştık

Bu durakta “Etkin Operasyon Yönetimi Tasarımı” odaklı zihin jimnastiği yapılmasına ne dersiniz?

Operayonel yönetim tasarımı için şirketlerin genel yönetimlerinin gerçekleştirmeleri gereken faaliyetleri aşağıdaki  şekilde özetlemek mümkündür  :

Şirket içinde sürdürülmesi gereken faaliyetleri ve dış kaynaklı olması gerekenleri tanımlaması

Yapısal dış kaynak seçim kriterlerinin belirlenmesi

Uyarlanmış bir endüstriyel ve lojistik sistem tasarlanması

Tesislere, bir depolama ağına ve fiziksel dağıtım sistemlerine yatırım yapılması

İnovasyon ve ürün tasarım süreçleri vb. İle ilgili stratejik düzeyde yapısal kararların alınması

Sistemin her kademesindeki tüm işlemleri takip etmek ve yönlendirmek için entegre bir bilgi sisteminin kurulması

İşe alınan uygun insan kaynakları ve sunulan sürekli eğitim ile uyarlanmış bir organizasyon şemasının açıkça tanımlanması

Operasyonel mimariyi etkileyen faktörlerden birisi de tedarikçi pazarlarıdır. Bu gerçekten hareket ile tedarik – satınalma sürecini merkeze alan operasyon sürecinin tasarımını yeniden tasarlayan şirketler tedarik kaynaklarını – kanallarını; fason imalatçılar, malzeme –emtia tedarikçileri, taşeronlar ve çeşitli hizmet sağlayıcılar… vb şeklinde sınıflandırmasını oldukça detaylı şekilde gerçekleştirir. Bu kaynaklardan tedarik edilen fiziksel mallar ve hizmetlerde detaylı çalışılır.

Tedarik edilen mal ve hizmetlerin nihai ürünün kalitesini ve maliyetini etkilediğinden dolayı gerçekleştirilen tüm çalışmalar stratejik olarak dikkate alınır. Bu gerçekten hareket ile tedarik, tedarikçi stratejileri şirketin tüm diğer stratejilerine nasıl entegre edileceği detaylı, kapsayıcı şekilde değerlendirilir. Bu değerlendirme ve çalışma parametresi küresel performansa etkin bir şekilde katkıda bulunduğundan dolayı oldukça önemli ve değerlidir.

Bilindiği üzere herhangi bir stratejinin, kalkınma fırsatlarını tanımlamak için mutlaka şirketin bağlamı le birlikte rekabet, teknoloji ve ekonomi açısından çevresinin analizine dayanmaktadır.

Gelecek durakta “Tedarik Odaklı Stratejik Analiz “ ile yolculuğumuzu sürdürebilmek dileğiyle ;

Sevgiyle ve huzurla huzurda kalın

Aysel Evran

aevran@etsgelisim.com ; www.ayselevran.com, www.etsgelisim.com

BİR FULARLIK FARK!®

İle

MASADAN SAHAYA

Devlet Siyaset Aile Şirket Ülke Üniversite Toplum Birey

YÖNETİMİ®

Share

You may also like...