Aile Şirketleri ve Aile Meclisi -II

This post has already been read 758 times!

Aile Meclisinin Kazanımları ???

Merhaba ayselevran@ttmail.com, aevran@etsgelisim.com paylaşım dostları;

Aile şirketlerinin sürdürülebilirliğini pozitif anlamda etkileyen ilişkisel yönetim sistemleri kümesinin elemanlarından birisi olan “Aile Şirketleri ve Aile Meclisi” konulu paylaşım dizimizin bir önceki durağında aile meclisinin gerekliliği kapsamında özet bir giriş yapmaya çalıştık

Bu durakta “Aile Meclisinin Kazanımları”na odaklanarak zihin jimnastiği yapılmasına ne dersiniz?

Aile meclisinin bir çok kazanımı ve net göstergesi olmasının yanı sıra temel de aile meclisinin uygulamalarının iki önemli sonucu ve kazanım oluşur, bu iki pozitif çıktı hesap verebilirlik sürecinin tesis edilmesi ve aile üyelerinin iş hayatına katılımını yönetmeyi sağlayan açık aile politikalarının oluşturulmasıdır.

Açık aile politikalarının menüsünde ; resmi anayasalar ve aile toplantıları, Bu politikalar, ailenin ihtiyaç ve çıkarlarını yansıtan ortak karar almayı teşvik eder.

Aile meclisi, sahibi olan aile ile ilgili konulara odaklanmış resmi bir yönetişim organıdır. Aile meclisi, aile üyelerini aile şirketi ile aktif katılımda bulunmasına rehberlik eder. Aile meclisi tasarlanırken bize sıkça sorulan sorulardan birisi kimler aile meclisinin üyesi olabilir? Sorusudur. Aile meclisi üyeleri, ailenin çeşitli dallarını ve nesillerini temsil eden sahip olan ailenin üyelerinden oluşabilir.

Aile aile büyüdükçe, üyeler meclisinde aileyi temsil etmek için daha küçük bir grup oluşturulmasında fayda var. tasarladığımız ve uygulamalarına katıldığımız aile meclisi çalışmalarında  bir aile meclisinde  üye sayısının 15’i geçmemesi etkinlik adına dikkat edilmesi gereken bir faktördür. 30 kişinin üye olduğu aile meclisinin çeşitli değerlendirme araçları ve teknikleri yavaş yavaş üye sayısını 15 civarına düşürdüğümüzde meclisin daha etkin çalıştığını görebildik.

Burada önemli olan bir diğer faktöre  konseyin hem işyerinde çalışan aile üyeleriyle hem de çalışmayan kişilerle ilişki kurması amaçlanmalıdır.

Şirkette payı olup şirkette çalışmayan bireyler ile periyodik ve sağlıklı iletişimin sürdürülmesi oldukça önemli bir durumdur. Bazı şirketlerde bu durumu göz ardı etmenin sancıları yaşanmaktadır.

Gelecek durakta “Aile Meclisinin Oluşum Amacı ve Sorumlulukları” ile yolculuğumuzu sürdürebilmek dileğiyle;

Sevgiyle ve huzurla huzurda kalın

Aysel Evran

ayselevran@ttmail.com; aevran@etsgelisim.com ; www.ayselevran.com, www.etsgelisim.com

BİR FULARLIK FARK!®

İle

MASADAN SAHAYA

Devlet Siyaset Aile Şirket Ülke Üniversite Toplum Birey

YÖNETİMİ®

Share

You may also like...