İş Planlama ve Karar Verme-I

This post has already been read 1649 times!

İş Planlama ve İnsan

Merhaba ayselevran@ttmail.com, aevran@etsgelisim.com paylaşım dostları

Yeterince hazırlık yaptıysanız başarılı olma yüzdeniz daha yüksek olabilir. Yeterince hazırlığın iş dünyasındaki adı bilindiği üzere planlama, iş planları oluşturmaktır. Aslında tüm yaşamda ne kadar planlı iseniz o kadar başarılı ve rahat yolculuk gerçekleştirebilirsiniz. Bu yazı dizimizde şirketlerin iş sonuçlarının başarılarını etkileyen iş planları ve planlar ile birlikte verilen kararlara dair paylaşımlarda bulunacağız. Giriş niteliğindeki bu durağımızda iş planlarında insanın rolüne değinmeye çalışacağız.

Çoğu işyerinin merkezinde insanlar var. Rekabetçi pazarlarda, kazanan kuruluşlar, insanları dinlemekte ve iletişim kurmada en iyisidir. Müşterilerle olan diyalog iş başarısı için kritik öneme sahiptir. Müşterilerini dinlemeyen kurumun başarısızlığa mahkum olduğu genel olarak kabul edilir.

Müşteriler kadar önemli meslektaşlar, çalışanlar ile diyalogda önemlidir, özetle insanlarla diyalog halinde olabilmek. İş planlarını müşterilerimize zamanında, doğru ürün ve hizmet sunmak için çalışanlar ile yapıldığından dolayı, diğer bir değişle iş planlarını etkileyenler ve iş planlarından etkilenenler ile iş planının tüm fazlarında gerektiği kadar iletişimde olunmasının hepimiz farkındayız değil mi?

Şimdi bir soru ile iş planı yolculuğunu derinleştirelim. Bir an bir birine olabildiğince benzer veya neredeyse eşit olan iki şirketin, zorlu bir piyasada, benzer büyüklükte ve benzer kaynaklara sahip ve neredeyse aynı işe alım havuzundan çekilen yetenekli insanlarla aynı pazarlarda aynı pazarları hayal ettiğini düşünün.

Kritik farkı yaratan nedir? Ürün yeniliği mi? Çok önemli, ama gerçekte zamanla biri liderliği, diğeri ise onu izleyebilir veya izleyen liderin ürününü kopyaladı ve de benzerini yaptı. Liderlik mi? Yine çok önemli fakat bir şirketin CEO’su diğerinin CEO’su oldu! Yetenekli yöneticiler ? Yine, bir şirketten diğerine sağlıklı bir işe alım değişimi var. Hayali kritik farklar listenizi incelerken, aslında iki şirket arasında çok az kritik bir fark olduğunu kabul etmeye başlarsınız. Zaten rakip olma durumu da böyle oluşmaktadır. Pekiyi olabildiğince bir birine benzer bu iki şirket arasındaki kritik fark ne olacak ve bu fark neler kazandıracak?

Gelecek durakta benzer şirketler arasında minik farklılık nasıl oluşturulabilir? Sorusuna cevap bulabilmek dileğiyle,

Sevgiyle ve huzurla huzurda kalın

Aysel Evran

ayselevran@ttmail.com; aevran@etsgelisim.com ; www.ayselevran.com, www.etsgelisim.com

BİR FULARLIK FARK!®

İle

MASADAN SAHAYA Devlet Siyaset Aile Şirket Ülke Üniversite Toplum Birey YÖNETİMİ®

 

 

 

 

Share

You may also like...