Pazarlama Sürecinin Başarı Reçetesi-V

This post has already been read 338 times!

Pazarlama Planı ?????

Merhaba aevran@tsgelisim.com paylaşım dostları

“Pazarlama Sürecinin Başarı Reçetesi” kapsamında başlattığımız paylaşım yolculuğumuzun önceki duraklarında müşterileriniz kimdir ve ihtiyaçları nelerdir? Sorusu, müşteriler ile iletişim ve takip, pazarlama karmasına dair paylaşımlarda bulunmaya çalışıldı.

Bu durakta “Pazarlama Planı”” odaklı zihin jimnastiği yapılmasına ne dersiniz?

Şirketler neden araştırma yapmak ve planlama için zaman harcamak durumundalar? Özellikle bir pazarlama planı, üzerine inşa edildiği araştırma temeli kadar güçlüdür; araştırma eksikliği, planı sadece sayfalarda yer alan kelimelerden öteye geçemez.

Bilindiği üzere pazarlama planı bir stratejidir, ürün – hizmet hakkında bilgi derlenen bir yol haritasıdır

Genel anlamda plan ne yapmak istediğimize ve kağıt üzerinde nasıl başaracağımıza yardım eden bir araçtır. Pazarlama planı ise pazarlama girişiminin başarısını ve nasıl uygulandığının başarısını ölçmek için bir ölçüt olarak kullanmamıza olanak tanır.

Genel pazarlama planın kapsamında tanıtımın, reklamın, bütçenin, reklamın verileceği mecrada öne çıkan bölümleri vb konular yer almaktadır. Aslında karar verilen her pazarlama eylemi için mini bir plan oluşturmak akıllıca olacaktır. Pazarlama planı demek pazarlama için zaman ayırmayı taahhüt etmek demektir.

Pazarlama planında  ağ etkinliklerine katılmak, bir broşür ve kartvizit oluşturmak, potansiyel müşterileri çevrimiçi olarak araştırmak veya bir teklif yazmak… vb konularda yer alır.

Plan her anlamda zamanı sağlıklı ve yerinde kullanabilmeyi sağlar. Çünkü planlama öncesinde olası riskler ve problemlerde dikkate alınır. Planınız varsa sürprizleriniz az olabilir.

Planlama ile en önemli görevlere odaklanılır. Sağlıklı planlar oluşturamayanlar veya planlarına sadık kalamayanlar saatlerce çalışmak için saatler harcıyorlar, ama gerçekten hiçbir şey yapmıyorlar.

Pazarlama planına ve amacına dönecek olursak; pazarlama planının amacı, şu anda bildiklerinizi ve bu bilgilerin pazar payını artırmak, yeni müşteriler çekmek, rekabeti savuşturmak ve daha fazla gelir ve kar elde etmek için nasıl kullanılabileceğini detaylandıran bir harita oluşturmaktır.

Küçük işletmeler için bir pazarlama planı oluşturmak için gerekli olan temel bileşenler:   

Şirket analizinin gerçekleştirilmesi :  organizasyon içindeki kilit yöneticiler ve stratejik çalışanlar şirketin kısa tarihi, kurulduğu zaman, son yıllarda büyüme veya düşüş vb bilgilendirme yapılması ile birlikte şirketin zayıf ve güçlü yanlarının netleştirilmesi. Şirket analizi ile birlikte pazar analizi yapılır

Gelecek durakta “Pazar Analizi” ile yolculuğumuza devam edebilmek dileğiyle,

Sevgiyle ve huzurla huzurda kalın

Aysel Evran

aevran@etsgelisim.com ; www.ayselevran.com, www.etsgelisim.com

BİR FULARLIK FARK!®

İle

MASADAN SAHAYA

Devlet Siyaset Aile Şirket Ülke Üniversite Toplum Birey

YÖNETİMİ®

Share

You may also like...