Sunum ile Gelen Başarı-V

This post has already been read 1278 times!

Kelimelerinizin Gücü Adına ???

Merhaba ayselevran@ttmail.com, aevran@etsgelisim.com paylaşım dostları;

İster özel, ister işi dünyasında başarılı ve etkili olmanın parametrelerinden birisi olan sunum ile gelen başarı yazı dizimizin önceki duraklarında başarı ve sunum ilişkisine, sunum sürecinde korku ile gelen fizyolojik duruma, sunum içeriğinin geliştirilmesi, unutulmaz olmanın anahtarlarına dair paylaşımlarda bulunmaya çalıştık.

Bu durakta “kelimelerinizin gücüne” dair beyin fırtınası yapılmasına ne dersiniz?

Değerli dostlar yakın zamanda yıllardır topluluk karşısında konuşan ve bu konuda uluslararası çapta koçluk hizmeti veren bir duayene dinleyicilerin sizi maksimum dinleme süresi ne kadardır? Diye sorduğumuzda. Duayenimiz “En iyi şartlar altında, bir insan, başka bir insanı, yaşları kadar dakikalarca dinleyebilir”. Diye paylaşımda bulununca;   bir yaşındaki bir dakika, beş yaşındaki beş dakika, 15 yaşındaki 15 dakika ve 20 yaşındaki 20 dakika mı dinler? Sorusu geldi akıla. İlginç olan dinleme süresi  35 yaşından sonra tekrar düşüşe geçiyormuş buna birde şimdi teknoloji çağını eklerseniz dinleme süreleri gittikçe daha da azalmaktadır desenize.

Aslında özetleyecek olursak karşımıza çıkan gerçeklik; bir grup yetişkin gruptan 20 dakikadan daha uzun bir süre boyunca bizleri, konuşmacıları dikkatle dinlemesini beklemek çok fazla. İki saatlik sunum yapmak zorunda kaldığımızda bu durum hiç de iyi değil!

20 dakikalık etkin dinlemeyi sağlamak adına söylemlerimi nasıl seçeceğimize odaklanmalıyız. Dolayısıyla, özellikle sunumlarda iyi kelimeler ve güçlü görüntüler seçmek kesinlikle mesajlarımıza yardımcı olacaktır. İşin püf noktası, sizin için anlamlı olan ve hedef kitlenize uygun bir stil ve menü karışımı ortaya çıkarmaktır.

Unutmayalım ki; insanların sadece sınırlı bir zamanı değil, aynı zamanda sınırlı bir ilgi süresi vardır. Sunumlarımızı yalın ve ilgi çekici hale getirerek buna saygı göstermeliyiz.

Kelimelerin özel gücüne bakacak olursak, günün dilini yansıtacak ve hitap edeceğiniz grubun kabul göreceği ifadelerin kullanılmasına özen göstermek. Teknik bir konferans değilse konuşma sırasında teknik terimler anlaşılmaktan uzak jargonlar kullanılmasından kaçınmakta fayda var. İfadeleriniz güçlendirmek için asalak sesler çıkarılmamasına iyi çalışmak gerek.

Gelecek durakta sunumda görsel kullanmanın etkisi , bir resim 100 kelime olgusuna yakından bakabilmek dileğiyle;

Sevgiyle ve huzurla huzurda kalın

Aysel Evran

ayselevran@ttmail.com; aevran@etsgelisim.com ; www.ayselevran.com, www.etsgelisim.com

BİR FULARLIK FARK!®

İle

MASADAN SAHAYA

Devlet Siyaset Aile Şirket Ülke Üniversite Toplum Birey

YÖNETİMİ®

 

 

 

Share

You may also like...