İletişim ve İçerik – II

This post has already been read 850 times!

Yapılandırılmış İçerik Oluşturmanın Detayları???

Merhaba ayselevran@ttmail.com, aevran@etsgelisim.com paylaşım dostları;

İletişim ve İçerik bağlamında başlattığımız paylaşım dizimizin bir önceki durağında iletişimde mesajın ve mesajın kökünü oluşturan içeriğin gücüne dair özet bir giriş yapmaya çalıştık

Bu durakta “Yapılandırılmış İçerik Oluşturmanın Detayları” odaklı zihin jimnastiği yapılmasına ne dersiniz?

Neredeyse saatlerce konuşup hiç bir şey anlatamayan veya ayrıldığında oradaki konuşulanlardan aklınızda kalan hiç bir vurgu olmadığını yaşadığınız iletişim süreçleri vardır ve belki de sayıları oldukça fazladır. Konularında uzman olanlar ve sohbet de bir amaç ile gelmiş olmasına rağmen amacına ulaşmadan sohbetten kızgınlıkla ayrılanlar bunun oluşum gerekçesini kendilerine sordular mı? cevap yapılandırılmış anlaşılabilir bir içerik oluşturulmamasıdır.

Yapılandırılmış – anlaşılabilir yalın bir içerik oluşturabilmek için ;

Müşterilerinizle veya meslektaşlarınızla bir tartışmaya katıldığınızda, net bir mesaj oluşturmayı lütfen aklınızın bir kenarına not edin ve bu konuda iyi çalışmalar gerçekleştirin.

İçeriğinizi oluştururken yalın, açık ve olabildiğince kısa olmasına dikkat edin. Uzun sayılabilecek metinler bile 300 kelimeyi geçmemeli diyor uzmanlar, özellikle bloglarında yazı yazanlar bu kuralı bilirler, hatta yazınız 300 kelimeden uzun ise yazının okunabilirliği ile ilgili uyarı mesajı alırsınız değil mi?

İster yazılı, ister sözel iletişim olsun mesajınızı olabildiğince kısa – kapsayıcı ve anlaşılabilir olması oldukça önemlidir, çünkü akılda kalabilmenin yollarından birisidir bu kural.

Mesajı oluşturmanın diğer bir parametresi de vereceğiniz mesajın kime hitaben olacağıdır.

Hedef kitlenin ihtiyaçlarına odaklanılarak hazırlanır  mesajlar.

Özelde de anahtar mesajınızı bir cümleyle, tercihen 10 kelimeden daha az uzunlukta tutmaya çalışın.

Uzun bir sunum yapacaksanız; dinleyicilerinize yardımcı olmak için içeriği daha küçük cümlelere ayırmaya dikkat edin.

Mesajlarınızı alan dinleyicilerin mesajlarınızı başkasına aktaracak mı? sorusuna cevap vermeye ve hatta bu konuda bir test çalışması yapılması.

Gerçekleştireceğiniz test çalışması ile hedef kitlenize kavraması ve başkalarına aktarması için basit bir konsept vermiş olursunuz. Eğer bir takım yöneticisi ve lideri iseniz bu parametre işleriniz kolaylaştırılmasına yardımcı olur.

Sözel veya yazılı iletişimde sunduğunuz içerik ve mesajlar sizin hakkınızda ipuçlarını ele verir, açığa vurduğunuz ip uçları sizin etkililiğinizin de göstergesi olur

Gelecek durakta “ İletişim sürecinde Kendiniz İle İlgili Verdiğiniz İpuçları “ ile yolculuğumuzu sürdürebilmek dileğiyle ;

Sevgiyle ve huzurla huzurda kalın

Aysel Evran

ayselevran@ttmail.com; aevran@etsgelisim.com ; www.ayselevran.com, www.etsgelisim.com

BİR FULARLIK FARK!®

İle

MASADAN SAHAYA

Devlet Siyaset Aile Şirket Ülke Üniversite Toplum Birey

YÖNETİMİ®

Share

You may also like...