KİŞİSEL VE SOSYAL FARKINDALIK-I

This post has already been read 1922 times!

NEDEN FARKINDALIK

Merhaba ayselevran@ttmail.com, aevran@etsgelisim.com paylaşım dostları,

Sosyal ve kişisel farkındalık konusu, kavramı neredeyse ne olursa olsun sürekli karşımıza farkındalık oluşturmak- yaratmak, farkında olmak, sosyal-kişisel farkındalık ile gelen kazanımlar… vb olgularla, ifadeler,kavramlar şeklinde çıkıyor. Pekiyi bu kadar çok ifade edilen kavramın kendisini ne kadar iyi biliyoruz ve farkındalık oluşturmak- yaratmak , farkında olmak bizlere neler kazandırır, kazandıracak? Farkındalık ile ilgili bu ve benzer soruların cevabını birlikte bulabilmek adına Farkındalık paylaşım dizisini başlatıyoruz.

Farkındalık ile ilgili çalışmaya başladığınızda ve bu konuda gelişim programları geliştirdiğinizde karşınıza sosyal farkındalık ve kişisel farkındalık olguları çıkmaktadır.

Sosyal farkındalık iletişimde – etkileşimde olduğumuz sosyal gruplar ile oluşturduğumuz farkındalık

Kişisel farkındalık öncelikle kendi istek arzu, ihtiyaç, beklentileri ve sonrasında iletişimde – etkileşimde olduğumuz diğer insanların istekleri, beklentileri tanımlayabilmek. Kendi ve diğer bireylerin kuvvetli- zayıf yönlerini dikkate alarak  limitlerimizi bilebilmek. Mevcut ve potansiyel durumları uygun bir şekilde değerlendirebilmek ve duruma akılcı, gerçekçi yanıt verebilmek.

Insan oğlu sosyal olarak aile, okul, iş, sosyal medya, siyasi partiler, üye olunan dernekler-vakıflar vb ortamlarda iletişim – etkileşim sürecimizde neler yaptığımızın? Nasıl davrandığımızın ne kadar farkındayız? B soru sosyal farkındalık seviyemizi de belirlemek için sorulması gereken bir soru dizisidir.

Ne zaman sinirleniyoruz? Hangi durumlarda strese giriyoruz? Ne zaman akılcı, gerçekçi düşünmeyi devre dışı bırakıyoruz? Neleri olabildiğince iyi, neleri yaparken zorlanıyoruz? Neleri yapmaktan, paylaşmaktan keyif alıyoruz? Bu sorular da kişisel farkındalık seviyemizi belirleyebilmek için ihtiyaç duyulan sorulardır.

Sosyal ve kişisel farkındalık süreci kişisel gelişim yolculuğunda etkili olan bir faktördür ve de biliyorsunuz tüm kişisel gelişim yolculuklarında kişsel ve sosyal farkındalık parametrelerine vurgu yapılır. Her şey sizin veya bizim ile başlar derken işte devreye kişisel – sosyal farkındalık giriyor.

Kişisel-sosyal farkındalık sürecinde değerlerin rolü oldukça kritiktir. Her ne amaçla ve süresi ne olursa olsun içerisinde bulunduğumuz sosyal grubun değerler dinamiğini bilmek, dikkate almak zorunludur, sosyal grupların değerlerinden önce kişisel olarak bizim değerlerimiz nelerdir? Gerekirse ki önerilir değerler manzumenizi lütfen yazın. Kendi değerler manzumenizden sonra içerisinde yer aldığınız sosyal grubun değerler manzumesini yazın, değerler manzumeleri ne kadar birbirine yakın veya uzak. Zaman zaman şirketlerde çıkan çatışmalara bakıldığında çalışanların şirketin veya birbirlerinin değerlerini dikkate almaması ve hatta negatif eleştiriler getirmektedir. Negatif eleştiriler yapmadan önce o değerin o sosyal gruba , şirkete ne ifade ettiğini analiz etmek te fayda var. Sosyal grubun değerlerinde bir etik sorunu yoksa değerlere değer verilmesi asl olandır. Yok değerler size ters geliyorsa ve değerlerde genel anlamda bir etik sorunu yoksa grubun değerlerini değiştirmek yerine ya o değerlere uyum gösterirsiniz veya o sosyal grup ile iletişim keserseniz.

İşte iletişim devam ettirmek veya kesmek için kişisel olarak kendi ve sosyal olarak grubun- şirketin değerlerinin farkında olmamızı gerektiriyor.

Kişisel ve sosyal farkındalık sürecini gelecek duraklarda detaylandırmak dileğiyle,

 

Aysel Evran

ayselevran@ttmail.com; aevran@etsgelisim.com ; www.ayselevran.com, www.etsgelisim.com

BİR FULARLIK FARK!®

İle

MASADAN SAHAYA Devlet Siyaset Aile Şirket Ülke Üniversite Toplum Birey YÖNETİMİ®

Share

You may also like...