Satış Yönetim Süreci-XII

This post has already been read 584 times!

Müşteri Satın Alma Sürecinin Kolaylaştırılması ????

Merhaba ayselevran@ttmail.com, aevran@tsgelisim.com paylaşım dostları,

“Satış Yönetim Süreci” kapsamında başlattığımız paylaşım dizimizin önceki duraklarında satış yönetim sürecinin sürdürülebilirliğini etkileyen ne iş yapıyoruz?  Sorusunu cevaplamak ile birlikte müşterileri tanımayı sağlayacak sorular, şirketin temel yetkinliklerinin belirlenmesi, pazarlama sürecinin doğuşu, patentler ve patent yasaları, marka imajını etkileyen faktörler, ürün grupları, fiyat, dağıtım ve satış promosyonları, reklam ve tanıtım, tüketim malları kanalları, katalog, web ve acenteler aracılığıyla satışlar, müşterilere erişime dair paylaşımlarda bulunmaya çalıştık.

Bu durakta “Müşteri Satın Alma Sürecinin Kolaylaştırılması  ” odaklı zihin jimnastiği yapılmasına ne dersiniz?

Müşteri satın alma kolaylığı: her yerleşim yerinde marketler veya perakende satış noktaları ortaya çıktı. Bu mağazalar, sakinlerin satın aldığı günlük ihtiyaçların çeşitli ürünlerinin stoklarını tutar. Mağazalar rekabetçi ürünleri korudukça, ürünleri aşağıdaki plana göre satıyorlar:

Müşteri talebine göre markalarla satış. Markaya dayalı satışlarda mağazalar, satış komisyonunu dikkate alırlar. Mağazalara markalardan talep ettikleri komisyonları ve-ya ürün bulundurma şartlarında anlaşmazlar ise kendileri satışa sunacakları markaları belirler.

Ve bu bağlamda müşterinin başka seçeneği yoksa, dükkan sahibi maksimum kar elde ettiği böyle bir ürünü satmaya çalışacaktır. Bu durumda mağazalar stoklarında bulunan markaların satın alınması için müşterileri ikna etmeye çalışır.

Hiçbir üretici, müşterilerin ürünlere kolayca ulaşım kriterlerini karşılayan perakende mağazalarından kaçınmayı göze alamaz.

Hizmet destekli satış : birçok tüketici buzdolabı, çamaşır makinası, klima vb dayanıklı tüketim ürünleri, otomobiller gibi periyodik olarak veya zaman zaman servis yapılmasını gerektiren ürünler satın aldıklarında satın alma kararları servislerin varlığı ve yaygınlığı parametresidir.

Satış sonrası hizmet sağlayabilen perakendeciler, düzenli hizmete ihtiyaç duyan tüm ürünleri satmalıdır. Örneği Türkiye’de yaygın olarak satış yapan XYZ marka otomobil satıcıları sadece satılan araçlara uygun hizmet verebilmeleri koşuluyla seçilebilir, aynı şey beyaz eşya için de geçerli olabilir.

Etkin ve verimli satış yönetim süreci kapsamında yer alan tüm faktörlerin, fazların tek tek ve entegratif olarak tasarlanması, planlanması, uygulanması ve uygulama  sonuçlarının gözden geçirilmesini sağlayacak uzun vadeli satış stratejilerinin geliştirilmesi olmazsa olmaz bir gerekliliktir.

Gelecek durakta “ Satış Stratejilerinin Oluşturulması ve Geliştirilmesi ” ile yolculuğumuzu sürdürebilmek dileğiyle;

Sevgiyle ve huzurla huzurda kalın

Aysel Evran

ayselevran@ttmail.com; aevran@etsgelisim.com ; www.ayselevran.com, www.etsgelisim.com

BİR FULARLIK FARK!®

İle

MASADAN SAHAYA

Devlet Siyaset Aile Şirket Ülke Üniversite Toplum Birey

YÖNETİMİ®

Share

You may also like...