Uluslararası İş Planı -IV

This post has already been read 1495 times!

Uluslararası İş Ortamına Uyum ???

Merhaba ayselevran@ttmail.com, aevran@etsgelisim.com paylaşım dostları;

Uluslararası iş planı yazı dizimizin önceki duraklarında  uluslararası iş planlarına duyulan gereksinim, genel anlamda katkılarına, iş planını etkileyen şirketlerin küresel yönlerine, küresel öğrenme ve küresel yeteneklere ulaşılmasına dair paylaşımda bulunmaya çalıştık.

Bu durakta “Uluslararası İş Ortamına Uyum” olgusuna yakından bakmaya ne dersiniz?

Uluslararası iş planınız, küreselleşmenin avantajlarını elde etmek için yararlı bir araçtır. Bununla birlikte, şirketinizi, uluslararası ticaret ortamında iç pazarlara kıyasla karşılaşabileceği farklılıkları hesaba katmak için işinizi nasıl adapte edilmesi gerektiğine odaklamak için bir kılavuza sahip olmanın farklı avantajını elde edersiniz.

Dalgalı ekonomilerde dahi dünya önemli iş fırsatları sunuyor, ancak bu fırsatlara önemli zorlukların eşlik ettiğininde  farkındayız. En büyük zorluklar, iş ortamının kendine özgü ve genellikle oldukça farklı olan doğasıyla başa çıkmaya çalışmaktan kaynaklanmaktadır.

Örneğin, yabancı bir ülkede üretim tesisleri kurmak isteyen bir şirket devlet kontrolleri, çekirdek teknolojilerin etkili bir şekilde transfer edilmesi gibi zorlukları ile karşı karşıya kalabilir.

Bir diğer zorluk ise iyi eğitimli yerel çalışanlar, finansal kısıtlamalar ve hedeflenen  kaliteyi karşılayan girdi ve malzemelerin yetersizliği ile karşılaşabilir.

Bu ve buna benzeri zorlukları verimli ve etkin bir şekilde yönetebilmek adına başarıyla giriş yapılan ülkede kalabilmek ve aslında yeni bir ortamı 360 derece ele almak için bir eylem planımız olmalıdır.

Karşılaşabileceğimiz zorlukları, bariyerleri ve bunları aşabilmenin püf noktalarına bakacak olursak.

Uluslararası İş Ortamına Uyum için dikkat edilmesi gereken parametreler :

Makro-ekonomik etkilerin hesaba katılması ;

Diğer ülkelerde makro-ekonomik koşullara maruz kalma riskinin artması küreselleşmenin önemli bir riskidir. Herhangi bir uluslararası iş planının önemli bir özelliği, başka bir ülkenin makro-ekonomik sorunlarının muhtemel sonuçlarını hesaba katan politika ve prosedürlerin geliştirilmesidir.

Örneğin, yabancı bir ülkede enflasyon, yerel para biriminin devalüasyonunu da içeren para politikalarında köklü değişikliklere yol açabilir.

Politik Faktörlerin Değişimini Tahmin Etmek;

Bir dış pazarın politik peyzajındaki bir değişiklik, özel mülkiyetin korunması ve iş ilişkileri ve gereklilikleri gibi temel iş ve yatırım konularına yönelik farklı devlet tutumlarına yol açabilir.

Bu değişiklikler, yerel kaynakların kullanımıyla ilgili maliyetleri artıran ve ticari üretimde gecikmeye neden olan yeni yasa ve düzenlemelerin benimsenmesine neden olabilir. Uluslararası bir iş planı aracılığıyla, bir şirket siyasi dönüşümlerle başa çıkmak için önceden prosedürler öngörebilir ve belirleyebilir.

Sosyo-ekonomik koşulların analiz edilmesi; S

osyo- ekonomik koşullar, pazar yerini ve belirli bir ülkede var olan eşsiz kültürel normları tanımlar. Yabancı şirketler, ürünlerinin ve pazarlama faaliyetlerinin yerel pazarda nasıl algılanacağını her zaman dikkatlice düşünmeli ve iş planı, dünya çapında kabulü sağlamak için ürün ve hizmet uyarlamalarına izin vermelidir.

Örneğin, bebeklere yönelik doğum kontrol ürünleri veya gıda takviyeleri pazarlayan bir şirket, bu ürünlerin yerel bir ülkede sosyal değerlerle çatışıp çatışmayacağını, uygun olmadığını veya yetersiz eğitim nedeniyle kötüye kullanılıp kullanılmayacağını düşünmelidir.

Yabancı ülkelerdeki sosyal sınıflardaki ve dillerdeki farklılıklar, reklam ve ambalajlama ile personel yönetimi ve insan kaynakları uygulamalarındaki ayarlamaları zorunlu kılabilir.

Bazı şirketler için, bu ülkelerdeki tüketicilerin talep ve geleneklerini daha iyi anlamak için özerk tesisler kurmak veya yerel ortaklarla ortak girişimlerde bulunmaktadır.

Önceden önemli bir müşteri tabanı veya dağıtım zinciri kuran yerel bir ortak seçimi de bir avantaj olabilir. Bununla birlikte, bu tür stratejilerin başarılı olabilmesi için, şirketin sendika yoluyla dış pazara girişini planlaması gerebilir.

 

Gelecek durakta uluslararası pazarlama planında vizyon oluşturmanın ve içselleştrebilmenin önemine dair beyin fırtınası yapabilmek dileğiyle;

Sevgiyle ve huzurla huzurda kalın

Aysel Evran

ayselevran@ttmail.com; aevran@etsgelisim.com ; www.ayselevran.com, www.etsgelisim.com

BİR FULARLIK FARK!®

İle

MASADAN SAHAYA

Devlet Siyaset Aile Şirket Ülke Üniversite Toplum Birey

YÖNETİMİ®

Share

You may also like...