Uluslararası Pazarlara Giriş Analizi -III

This post has already been read 588 times!

Coğrafik Yoğunluk???

Merhaba aevran@etsgelisim.com paylaşım dostları;

“Uluslararası Pazarlara Giriş Analizi” kapsamında başlatılan paylaşım yolculuğumuzun önceki duraklarında çevre analizi, pazarın büyüklüğü ve yapısına dair paylaşımlarda bulunmaya çalıştık.

Bu durakta “Coğrafik Yoğunluk” odaklı zihin jimnastiği yapılmasına ne dersiniz?

Giriş yapılacak ülkenin makro ekonomik çevre analizinin belirleyicisi olan pazar yapısının, büyüklüğünün göstergesi olan nüfus yapısı analiz edilirken dikkat edilmesi gereken faktör, coğrafi konsantrasyonu veya dağılımıdır. Diğer her şey eşit olmakla birlikte, ulaşım ve iletişim maliyetleri en aza indirildiğinden, coğrafi olarak yoğunlaşmış pazarlarda faaliyet göstermenin belirgin avantajları vardır.

Tipik olarak, bir ülke içindeki konsantrasyon derecesini ölçmek için başlangıç noktası, metre veya mil kare başına insan sayısıdır. Bununla birlikte, birçok ülkede, ulusal ortalama etrafında oldukça önemli bölgesel farklılıklar vardır.

Ülke içerisindeki konsantrasyon derecesinin bilinmesi sadece iletişim ve ulaşım için etkileri açısından değil, aynı zamanda o bölgede gerçekleştirilebilecek üretim rakamları adına da oldukça önemlidir.

Bir pazarın nüfusunun büyüklüğü ve yapısı ekonomik analizin önemli bir parçası olmasına rağmen, aynı derecede önemli bir boyut ülke genelinde gelir seviyelerinin göstergesidir.

Coğrafik yoğunluk ile birlikte özellikle giriş yapılan ülkelerin karşılaştırılması için en yaygın kullanılan temel kişi başına düşen gelirdir, çünkü yalnızca kolayca hesaplanıp yaygın olarak kabul edilmekle kalmaz, aynı zamanda bir pazarın değerinin makul derecede doğru bir göstergesini de sağlar.

Bir diğer karşılaştırma ve dikkate alınan parametre gayri safi milli hasılanın – GSMH’nin bulunduğu seviyedir. Giriş yapılacak veya faaliyet gösterilen pazarların bulunduğu ülkelerin GSMH’ya göre doğrudan sıralanması oldukça önemlidir çünkü pazarın daha gerçekçi bir göstergesidir.

Kişi başına düşen milli gelir ve GSMH göstergeleri toplam harcama için oldukça önemli faktörlerdir. Anali edilen, ölçülen bu makro faktörlere ek olarak uluslararası pazarlara giriş analizini stratejik ve 360 derece çalışanlar ülkelerin ekonomik sistemlerin kendisi ile birlikte ekonomik bağımlılığın derecesini de hesaba katmalıdırlar.

Gelecek durakta “Ekonomik Bağımlık Derecesi“ ile yolculuğumuzu sürdürebilmek dileğiyle ;

Sevgiyle ve huzurla huzurda kalın

Aysel Evran

aevran@etsgelisim.com ; www.ayselevran.com, www.etsgelisim.com

BİR FULARLIK FARK!®

İle

MASADAN SAHAYA

Devlet Siyaset Aile Şirket Ülke Üniversite Toplum Birey

YÖNETİMİ®

Share

You may also like...