Yönetim Ve Becerileri- III

This post has already been read 733 times!

Yönetim Basamakları ve Yönetim Becerileri İlişkisi?????

Merhaba ayselevran@ttmail.com, aevran@etsgelisim.com paylaşım dostları

“Yönetim Ve Becerileri” kapsamında başlattığımız paylaşım yolculuğumuzun önceki duraklarında yöneticilerin sahip olması gereken beceri setleri, yönetim düzeyleri – basamaklarına dair paylaşımlarda bulunmaya çalıştık.

Bu durakta “Yönetim Basamakları ve Yönetim Becerileri İlişkisi” odaklı zihin jimnastiği yapılmasına ne dersiniz

Yönetim merdivenin her basamağında yöneticilik pozisyonunu icra edebilmek için kendine özgü karakteristik özellikleri ve yönetim becerilerini barındırmaktadır.

Yönetim basamakları ile yöneticilik becerileri ilişkisi :

Üst düzey yöneticiler, genellikle gerekli becerilere göre belirlenen kavramları kullanırlar. Bu beceriler ve kavramların temelinde fikir, soyutlamalarla planlama ve başa çıkma becerileri. Yer almaktadır.

Tüm yönetim seviyeleri, diğer insanlarla başarılı bir şekilde etkileşimde bulunmak ve iletişim kurmak için insan becerilerine ihtiyaç duyar. Orta yönetici ve üst yönetici-hepsi bu yönetim rollerini yerine getirir, ancak farklı bir vurgu ile. Üst düzey yöneticilerde olması gereken özelliklerden birisi de liderlik özelliği olması ile birlikte lider rolü, tüm yönetim seviyelerindeki tüm rollerin en önemlileri arasındadır.

Orta düzey yöneticiler ; görünümde daha odaklanmış ve kısa vadeli faaliyetleri yönetirler ve bu bağlamda denetleme özelliği yoğundur bu basamakta. Denetleme becerisi, teknik yeterlilikler ihtiyaç duyar.

Operasyonel faaliyetler odaklı çalışmaları gerçekleştiren orta kademe yöneticiler; diğer becerileri;  kaynak tahsisi yapabilmek, diğer insanların uygulamak zorunda olduğu kararları alabilmek … vb  becerilere de sahip olmalıdırlar.

İlk basamak yöneticiler işlerin gerçekleştirilmesinden sorumlu olduğundan dolayı iş bilgisi ve uzmanlık becerisi gerekmektedir bu basamak yöneticililer için. Genel konulardan ziyade spesifik konularda uzman olmaları beklenir.

Hangi basamakta olursa olsun yöneticilerin güncel organizasyon sorumlulukları:

Güçlü bir kültürün oluşturulması ve sürekliliğinin sağlanması

Etik davranış kurallarının oluşturulması ve uygulanması

Yenilikçi bir kültürün özelliklerinin belirlenmesi

Müşteri duyarlı bir kültürün oluşturulması

Kurumsal ve profesyonel yönetime dair kuralların, ilkelerin geliştirilmesi ve uygulamaya alınması

Organizasyon hedeflerine ulaşmada alınacak en etkili eylem şekli hakkında karar vermek ve planların uygulanmasında yardımcı olacak genel politikalar, kılavuzlar oluşturmak.

Gelecek durakta ” Yönetim becerileri ve organizasyonu anlama ilişkisi “ ile yolculuğumuzu sürdürebilmek dileğiyle ;

Sevgiyle ve huzurla huzurda kalın

Aysel Evran

ayselevran@ttmail.com; aevran@etsgelisim.com ; www.ayselevran.com, www.etsgelisim.com

BİR FULARLIK FARK!®

İle

MASADAN SAHAYA

Devlet Siyaset Aile Şirket Ülke Üniversite Toplum Birey

YÖNETİMİ®

Share

You may also like...