BAŞARI MERDİVENLERİ-XVI

This post has already been read 1826 times!

BAŞARI MERDİVENLERİ VE KÜLTÜR ŞOKU

Merhaba ayselevran@ttmail.com, aevran@etsgelisim.com paylaşım dostları

Başarı merdivenleri paylaşım dizimizin önceki duraklarında başarının önemi, tanımı, başarılı olabilmenin ilk aşaması olan öğrenme sürecini, kendine güven ve pozitif ifade ile gelen başarıyı ve iletişim-ilişki ağının kurulması sürecini- yolculuğunu, sessizliğin gücü – fısıldar gibi konuşabilmenin gücü, iş ile özel hayat arasında denge kurabilmek, raporlamanın, bireyin kendisi olması, yalın olmak, kolay – anlaşılabilir olmak, başarı merdivenlerinde özgüvenin, etiğin yeri, dili etkili kullanma gücü, en iyi bildiğin işe odaklanmaya, başarı merdivenlerinde maillerin gücü, insanlarla konuşun makinalarla konuşmayın konularına dair paylaşımlarda bulunmaya çalıştık Bu durakta başarı merdivenlerinde kültür şokuna ne kadar hazırsınız? Sorusunu birlikte cevaplamaya çalışacağız.

Bireyleri etiketlemeden, bir yargıya varmadan farklı kültürleri ve farklı kültürlerden bireyleri olduğu gibi kabul eden bireylerin, toplulukların ve organizasyonların sayısı herhalde çok fazla değildir. Çeşitli sebeplerden dolayı kültür şoku yaşanma ihtimalleri de yüksek olabilir. Kültür şokunu; bizden oldukça farklı kültürlere adaptasyonda yaşanan zorluklar, verilen mücadeleler şeklinde tanımlamak mümkün. Yakın zamanda iyi bir kültür şoku yaşamış bir arkadaşımla konuşurken neler yaşadığını sordum? Kendisi kültür şokunu iyi yönetmek için bir kaç fazı yaşadığını paylaştı. Bu fazları geçemeyenler ya kendi gettolarını oluşturuyorlar, ya toplum dışına itiliyorlar vede sonunda aslında bireyi olumsuz etkileyen bir süreç gerçekleşmiş olur.

Özellikle iş dünyasında fraklı kültürlerle çalışanlar ve bir ay içerisinde bir birinden farklı coğrafyalarda yaşayanlar bu şoku iyi yöneterek başarıyı elde ederler. Kültür şokunu iyi atlatmak ve dengeli bir sürece girebilmek için karşılaşılan fazlara bakacak olursak;

Büyülenme fazı ; farklı olan kültürden pozitif olarak etkilenmek, yeni şeyleri öğrenmeye açık olmak.

Kriz fazı; bir önceki büyülenme fazının sonunda hayal kırıklığına uğramak.

Üçüncü faz doğrultma; hayal kırıklığına uğradığımız parametreleri normalleştirmek farklı kültürün negatif yönlerine değil pozitif yönlerine odaklanmak, pozitif taraflarını görmek .

Ve son faz kabul ve adaptasyon; bu fazda kendimiz evimizde his ederiz ve de farklı kültürden keyif almaya başlarız.

Gelecek duraklarda başarı basamaklarını rahatlıkla çıkmamız sağlayacak bir diğer faktöre yakından bakabilmek,

Sevgiyle ve huzurla huzurda kalın

Aysel Evran

ayselevran@ttmail.com; aevran@etsgelisim.com ; www.ayselevran.com, www.etsgelisim.com

BİR FULARLIK FARK!®

İle

MASADAN SAHAYA Devlet Siyaset Aile Şirket Ülke Üniversite Toplum Birey YÖNETİMİ®

 

Share

You may also like...