Öğrenen Organzasyonlar-I

This post has already been read 1100 times!

Öğrenen Organizasyonlar Ve Esneklik ???

Merhaba ayselevran@ttmail.com, aevran@etsgelisim.com paylaşım dostları;

Öğrenen organizasyonlar kavramı ile işletme yüksek lisansı döneminde tanışmıştım, bu dersi Prof.Dr. Erol Eren hocamızdan almıştık. Profesyonel ve serbest çalışma dönemlerini kapsayan iş yaşamında öğrenme mekanizması ve organizasyonların öğrenme döngüsü ile ilgili bir yandan araştırma yapmaya devam ederken, masada ve saha da öğrenme çevrimini de direkt ve indirekt uygulayarak sonuçlarını almaya çalıştık ve bu çalışmaya devam ediyoruz. Yakın zamanda tamamlanan proje çalışmasında konu döndü dolaştı öğrenme özellikle organizasyonlar da öğrenme sürecine geldi. Bu konuda zihinlerde olanları masaya yatırdık ve model oluşturduk. Bu perspektifte oluşan uygulama araçlarını da baz alarak bir paylaşım dizisi başlatma kararı verdik.

Her zaman olduğu gibi paylaşımımızı öğrenen organizasyonların tanımı ile başlatalım. Öğrenen organizasyonlar, insanların gerçekten istedikleri sonuçları yaratma kapasitelerini sürekli olarak genişlettikleri, yeni ve geniş düşünme modellerinin beslendiği, kolektif isteğin serbest bırakıldığı ve insanların birlikte nasıl öğreneceklerini sürekli öğrendikleri organizasyonlardır.

Öğrenen organizasyonların somut göstergesi ve dışarıdan net olarak görülen resimleri; bu organizasyonların değişen şartlara uyarlanabilir olması, esnek hareket etme kabiliyetine sahip olması, örneğin merkezde 2500 çalışanı olan bir bankanın değişen çevre, sağlık koşullarından dolayı 1 hafta içerisinde çalışanlarının %75’ini evden çalışmaya doğru gidecek şekilde alt yapıyı oluşturması bırakın kaynak israfı aksine verimli, etkin olarak bu geçişin sağlanması.

Yüksek performanslı organizasyonlar da öğrenen organizasyonlardır. Yıllar içinde, hem olağanüstü sonuçlar üretmeye hem de çalışmak için harika bir yer inşa etmeye devam eden, büyüyen, adapte olan, öğrenen ve gelişen bir organizasyon olabilmek. Bugünün dünyasında bu tür organizasyonların daha çok bilgi teknolojileri, finans, bankacılık, hava yolları vb şirketler olduğu düşünülse de reel sektör de faaliyet gösteren organizasyonlardan örnekler ile karşılaşmak mümkündür, bunlardan birisi Toyota’dır.

Bugünün değişen çevre ve sağlık şartları öğrenen organizasyonların sayısının giderek artmasını ihtiyaç haline getirmektedir. Öğrenen organizasyonlara dönüşmek adına neler yapılmaktadır?

Gelecek durakta “Öğrenen Organizasyonlara Dönüşüm Gerekleri” ile yolculuğumuzu sürdürebilmek dileğiyle ;

Sevgiyle ve huzurla huzurda kalın

Aysel Evran

ayselevran@ttmail.com; aevran@etsgelisim.com ; www.ayselevran.com, www.etsgelisim.com

BİR FULARLIK FARK!®

İle

MASADAN SAHAYA

Devlet Siyaset Aile Şirket Ülke Üniversite Toplum Birey

YÖNETİMİ®

Share

You may also like...