Siyasal Pazarlama – III

This post has already been read 1591 times!

Oy Verme Davranışlarının Sosyal-Psikolojik, Ekonomik ve Pazarlama Modelleriyle Karşılaştırılması ?

Merhaba ayselevran@ttmail.com, aevran@etsgelisim.com paylaşım dostları

Siyasal pazarlama konulu yazı dizimizin önceki duraklarında siyasal pazarlama ile genel anlamda ürün ve hizmet pazarlama arasındaki benzerlik, ortak noktalara, siyasal pazarlama pratiğine ve uygulamasına dair paylaşımlarda bulunmaya çalıştık. Bu durakta “Oy Verme Davranışlarının Sosyal-Psikolojik, Ekonomik ve Pazarlama Modelleriyle Karşılaştırılmasına” yakından bakmaya ne dersiniz?

Öncellikle siyasi partilerin söylemlerine diğer siyasi parti tarafından neden eleştri geldiğine veya eleştirmeden önce dikkate almaları gereken bir noktaya dikkatiniz çekmek isteriz. Siyasi bir  kampanyanın tonu, mesajı ve iletişim dili seçmenlerin niteliklerinden, siyasi tutumlarından ve oy verme davranışlarından güçlü bir şekilde etkilenir.Siyasi pazarlamanın potansiyel rolünü ve kapsamını anlamak için önce seçmenlerin yapısını anlamamız gerekir. Ve sonrasında oy verme davranışı modelini oulşturmakta fayda var.

Oy verme davranış modelini etkileyen faktörler veya davranış modelini tasarlarken, belirlerken  sosyal psikoloji, ekonomi ve pazarlama faktörlerini modelde kurgulamakta fayda var. Siyasi partiler kendi seçmen davranış modelini belirlerken, seçmene etki eden güçler hakkındaki temel sonuçlarını ve parti stratejisine etkilerini inceler. İster bir ürün hizmet alımındaki tüketici davranış modeli ister oy verme davranış modelinde olsun, sosyal psikolojik ve ekonomik modellerin çok farklı insan modellerine dayanmasına rağmen, pratikte aralarında birçok benzerlik olduğunu göstermektedir. Bu benzerlikler, tipik seçmenlerin niteliği hakkında iyi kalitede veri bulunmasının kaçınılmaz sonucudur.

Davranış modelinde ortaya çıkan varsayımlar :

(1)  çoğu seçmenin bir partiye ya da diğerine oy vermek için nispeten istikrarlı bir yatkınlığa sahip olduğu

(2)  bu yatkınlığın değişmez olmadığı, ancak siyasi deneyimlere cevap verdiği;

(3)  ülkelerin yapısına göre çoğu seçmen ve çoğu zaman, siyasetin günlük kaygılarına uzaklığı veya yakınlığı farklı olabilir.

Seçmen oy verme davranış ile  ekonomik ve pazarlama modelleriyle ilişkisini anlamak için, seçmenlerin parti kimliğinin kökenlerini ve sonuçlarını anlamak gerekir. Dini ilişki gibi, bir parti kimliği de sosyalleşme, insanların hangi gruplara mensup olduklarını ve parti sembollerinin ne anlama geldiğini öğrenme sürecidir. Gelecek durakta oy verme davranış modelinin detayına  yakından bakabilmek dileğiyle,

Sevgiyle ve huzurla huzurda kalın

Aysel Evran

ayselevran@ttmail.com; aevran@etsgelisim.com ; www.ayselevran.com, www.etsgelisim.com

BİR FULARLIK FARK!®

İle

MASADAN SAHAYA Devlet Siyaset Aile Şirket Ülke Üniversite Toplum Birey YÖNETİMİ®

Share

You may also like...