Tecrübe – Deneyim Herşeydir-VI

This post has already been read 1326 times!

Bugün ve Gelecekte Tecrübenin Oluşumu ??

Merhaba ayselevran@ttmail.com, aevran@tsgelisim.com paylaşım dostları

İş dünyasında olduğu kadar insanoğlunun tüm yaşamında deneyimin ne kadar önemli olduğuna dair başlattığımız yazı dizisinin önceki duraklarında deneyim ile gelen kazanım, deneyimin insana kattığı anlam, deneyimin derin ve anlamlı etkisi, deneyimin oluşmasını etkileyen faktörlerden çalışma ortamı, birkaç konuda uzmanlaşma, kendini güncelemeye dair paylaşımlarda bulunmaya çalıştık.

Bu durakta “Bugün ve Gelecekte Tecrübenin Oluşumu” odaklı zihin jimnastiği yapılmasına ne dersiniz?

Aslında 2000’li yılların başından beri oluşan değişim rüzgarları bu dönem ve sonrasında tecrübenin oluşması ve tecrübenin özellikle yaratıcı düşünce entegrasyonlu yeni uygulamalara dönüşmesini etkilemeye devam ediyor. Bugün ve sonrasında deneyimi şekillendirecek faktörlerin detayına bir kez daha göz atmakta fayda var.

Deneyimi yeniden formatlayacak faktörler :

Mobilite: Kişilere ve bilgilere her zaman, her yerde ve her cihazdan erişim

Y ve Z kuşağı ile değişen demografik özellikler: yeni öğrenme şekilleri, okumaktan ziyade görsel ve kısa zamanlı öğrenme, hızlı sonuç görme… vb

Teknoloji: Büyük verilerin yönetimi, bir biri ile konuşan etkileşimde bulunan cihazlar, yapay zeka uygulamaları, otomasyon… vb

Yeni davranışlar: Sosyal teknolojiler sayesinde, dünyanın görmesi için fikir ve bilginin paylaşıldığı daha kamusal bir yaşamın sürülmesi.

Küreselleşme: Dünyanın büyük bir şehir haline gelmesi.

Tüm bu faktörlerin çalışan deneyiminin oluşumunu farklı derinliklerde etkilemektedir ve etkileme rüzgarı devam edecektir.

Bireysel ve kurumsal deneyim oluşumunda özellikle odaklanılması gereken faktörlerden birisi değişen demografik yapıdır. İş dünyasında değişen demografi karışımı yeni değerler, tutumlar, beklentiler ve çalışma yolları getirmektedir. Organizasyonlar her zaman işgücüne giren yeni nesillere uyum sağlamak zorunda kalmıştır, ancak genel anlamda önceki adaptasyonları çok yavaş ve kademeli iken, şimdi daha agresif hale geldi.

Değişen demografik yapı beraberinde çalışanın psikolojik ve sosyolojik duruşunu, iş yapma şekli ve dolayısıyla deneyimin etkilemektedir. Psikolojik ve sosyolojik menüde; takım kurma, motivasyon, performans ve başarı vb olgular ve bunlarla iligli çalışmaları kapsamaktadır.

Yeni dönemde çalışanların deneyimlerinin organizasyonel sürdürülebilir deneyime dönüştürmek adına psikolog ve sosyal bilimciler ile çalışmak durumundayız. Ne dersiniz?

Gelecek durakta “Deneyim Oluşumu ve Teknoloji İlişkisi” ile yolculuğumuzu sürdürebilmek dileğiyle,

Sevgiyle ve huzurla huzurda kalın

Aysel Evran

ayselevran@ttmail.com; aevran@etsgelisim.com ; www.ayselevran.com, www.etsgelisim.com

BİR FULARLIK FARK!®

İle

MASADAN SAHAYA

Devlet Siyaset Aile Şirket Ülke Üniversite Toplum Birey

YÖNETİMİ®

Share

You may also like...