Etkileşim Odaklı Yöneticilik – I

This post has already been read 742 times!

Yönetim – Yöneticilik ve Değişim ???

Merhaba ayselevran@ttmail.com, aevran@etsgelisim.com paylaşım dostları;

Yönetim, yöneticilik, idare vb konular gündeme geldiğinde en aşina olunan emir ve komuta zinciri, hiyerarşi, mikro denetim ve kontrol kavramları da beraberinde gelir. Hatta 1980 ve 1990 yıllarına kadar şirketlerde yönetim adına tasarım yapılırken emir, komuta zinciri, hiyerarşi ajandadaki yerini alırdı. Bugünler de şirketlerde, organizasyonlarda yönetim, yöneticilik alanlarında yeniden yapılandırılma çalışmaları gerçekleştirirken daha esnek ve kapsayıcı yaklaşım dikkate alınmaktadır.

İşletme yüksek lisans ve tamamlayamadığımız işletme doktora eğitimlerinde yönetim, yöneticilik konuları çalışırken en katı yaklaşımdan en katılımcı ve esnek yaklaşıma doğru iyi bir girizgah yapılır. Her konuda olduğu gibi yönetim konusunda da 1980’lerde ve 1990’larda ezberler bozulmaya başlıyordu, pekiyi ne olmuştu veya ne oluyordu da ezberler bozulmuştur ve bozulmaya devam ediyordu.

1980’lerde ve 1990’larda insanlar çok daha hareketli hale geldi ve işyerinde onları etkileyen kararlara daha fazla katılım talep etmeye başladılar. 1980’lerde ve 1990’lar ülkelerin yapılarının değişmesi de iş dünyasındaki yönetim, yöneticilik yaklaşımının dönüşümünü etkiledi.

Yönetim, yöneticilik konusunu toplum dinamikleri ile eş zamanlı düşünmekte fayda olduğunu hatırlatmak isteriz. 1980’lerde ve 1990’larda coğrafyalar ve bölgelerdeki siyasi değişimlere detaylı bakıldığında yönetim dinamiğinin değişim yönü daha anlaşılabilir olduğunu görebiliyoruz.

Toplumsal dinamikler değiştikçe, bireyler daha hareketli hale geldikçe emir – komuta akışı ve kontrol yaklaşımı daha kapsayıcı yönetimi , liderlik tarzlarına doğru yol almaya ve aslında evrilmeye başladı. Özgürlük arayışı ve isteğinde olan bireyler çalıştıkları kurumlarda zorlayıcı yaklaşımlar yerine kapsayıcı, sundukları katkının takdir edildiği organizasyonlarda çalışmayı tercih etmeye başladılar.

Avantaj ve dezavantajları ile değerlendirilen bireyselci yaklaşım ki bunun içerisinde bireyin kendi kaderinden sorumlu olma felsefesinden hareket ile birey kendi kaderinin şirketlere bağlı olmadığı düşüncesi ile kendi güvenini inşa ederken katılımcılığı ve etkileşimci yaklaşımı beklemektedir.

Gelecek durakta “Katılımcı ve Etkileşim Odaklı Yönetimin Detayları “ile yolculuğumuzu sürdürebilmek dileğiyle;

 Sevgiyle ve huzurla huzurda kalın

Aysel Evran

ayselevran@ttmail.com; aevran@etsgelisim.com ; www.ayselevran.com, www.etsgelisim.com

BİR FULARLIK FARK!®

İle

MASADAN SAHAYA

Devlet Siyaset Aile Şirket Ülke Üniversite Toplum Birey

YÖNETİMİ®

Share

You may also like...