Kıyaslama – Benchmarking -III

This post has already been read 366 times!

Kıyaslama Türleri ?????

Merhaba aevran@etsgelisim.com paylaşım dostları;

“Kıyaslama – Benchmarking “ kapsamında başlattığımız paylaşım yolculuğumuzun önceki duraklarında kıyaslamaya niçin ihtiyaç duyulduğu, Xerox ve kıyaslamaya dair paylaşımda bulunmaya çalıştık

Bu durakta “Kıyaslama Türleri ” odaklı zihin jimnastiği yapılmasına ne dersiniz?

Yüksek lisans çalışması kapsamında masa başında ve sahada gerçekleştirdiğimiz analizlerde ve uzmanlarla konuştuğumuzda kıyaslama türleri olarak rekabetçi, stratejik, süreç, iç ve ürün kıyaslama  vb  . her bir kıyaslama türlerine göz atmaya çalışalım

Rekabetçi kıyaslama: Bu kıyaslama türündeki kıyaslama ortakları aynı sektörden alınır. Kuantum elde etmek için kullanılan rekabetçi kıyaslamanın en iyi örneği

Stratejik kıyaslama : Bu tür bir kıyaslama, bir kuruluş genel iş performansını değerlendirmek ve geliştirmek istediğinde gerçekleştirilir. Güçlü, zayıf yönleri, fırsatlar ve tehditler detaylı analiz edildiği S. W. O. T.- G.Z.F.T. analizi olarak ifade edilen bu analiz kapsamında  şirket güçlü – zayıf yönleri ile birlikte temel yetkinlikleri, süreçleri, sistemleri, liderlik tarzı, organizasyon yapısı vb parametreler kapsamında bilgi sahibi olur. Zayıf- güçlü yönleri ile birlikte şirketin bulunduğu sektöründe tetiklediği fırsatlar ve tehditler ki bu menüde sosyal, teknolojik, ekonomik, çevresel ve politik ortamın yanı sıra, rekabet ortamı vb parametreler bulunmaktadır.

Stratejik planlama sürecinde gerçekleştirilen SWOT analizi fazında şirketin stratejik planlama sürecine dış referans vermek için durumunu sektöründeki yüksek performans gösterenlerle karşılaştırır.

Süreç kıyaslaması : Bu kıyaslama türü, aynı grup içindeki şirketler veya bölümler arasındaki süreçlerin karşılaştırılmasını içerir. Odak noktası kritik süreçlerin ve operasyonun iyileştirilmesidir. Satış sonrası hizmet süreci bazında kıyaslama yapılmasına bu süreç türüne örnek verilebilir. Süreç kıyaslamasına verilecek bir diğer örnek perakende sektöründe iki veya üç şirketin müşteriye ürün geliştiren, seçen ve teslim eden temel teslimat süreçlerinin kıyaslanmasıdır.

Bu arada süreç kıyaslamasında şirketleri aynı iş sektöründen gelmek zorunda değildir. Diyelim bir şirket müşteri hizmetleri süreci bağlamında en iyi üne sahip başka bir sektörden bir şirket ile kıyaslamaya karar verebilir. Seçilen müşteri hizmetleri süreç kıyaslamasında amaç beklentilerin altında gerçekleştirilen iş sonucunun diğer bir değiş ile performansın iyileştirilmesidir.

Kıyaslama yalnızca kuruluş dışında olmak zorunda değildir, iç kıyaslama türü de oldukça katma değerli kazanımlar getirmektedir.

Gelecek durakta “İç Kıyaslama” ile yolculuğumuzu sürdürebilmek dileğiyle;

 Sevgiyle ve huzurla huzurda kalın

Aysel Evran

aevran@etsgelisim.com ; www.ayselevran.com, www.etsgelisim.com

BİR FULARLIK FARK!®

İle

MASADAN SAHAYA

Devlet Siyaset Aile Şirket Ülke Üniversite Toplum Birey

YÖNETİMİ®

Share

You may also like...