KONTRAT YÖNETİMİ-I

This post has already been read 2282 times!

ŞİRKETLERDE KONTRATLARIN ÖNEMİ  

Merhaba ayselevran@ttmail.com, aevran@etsgelisim.com paylaşım dostları

Dünyadaki dalgalı iş ikliminden dolayı esnek satın alma, esnek müşteri siparişleri karşılama süreçlerinin gündeme gelmesi ile kontratların yeniden şekillendirilmesi gerekliliği iş dünyasının ajandasında yerini aldı.

Ocak 2019 döneminde bir organizasyonun üye şirketlerine küresel satın alma ve kontrat yönetimi özellikle de operasyonel ve esneklik perspektifinde kontrat yönetimi konusunda bir eğitim içeriğini takdim ederken kendileri özel taleplerini ve bu özel talebe göre vakaların oluşturulmasını paylaştılar. Taleplere bakıldığında gerek tedarik, gerek ürün ve hizmet sunumunda esnekliklerin giderek artacağı algılanmıştır. Bu çerçevede kontrat yönetimi konusunda da bir yazı dizisi başlatalım dedik. Mevcut konjoktör ve gelecek 3- 5 yıllık süreçte kontratlarda nasıl bir esneklik oluşacağından önce genel anlamda kontrat yönetimine dair  çizilecek çerçevede yer alan gerekenleri vurgulayarak süreci başlatalım.

Yazılı olsa da olmazsa da kontratı; en az iki kişi arasında bir iş, bir hizmet kapsamında yerine getirilecek taahüdler, gerçekleştirilecek faaliyetler ve bu işlemler sırasında oluşacak ödemelere dair ortak bir zeminde buluşmak, anlaşmaya varmak ve tokalaşmak şeklinde ifade etmek mümkün.

Kurumsal anlamda kontrat yönetiminin kritik faktörleri;

  • Kontrata baz teşkil eden konunun net olarak belirlenmesi,
  • Kontratı gerçekleştirecek tarafların birlikte ve ayrı ayrı yapacaklarının çerçevesinin çizilmesi, kontratı uygulamaya almak,
  • Kontrat şartlarına göre gözden geçirmelerin gerçekleştirilmesi,
  • Kontratın ilgili fazlarına göre belirlenen ödemelerin yapılması
  • kontrat belirli, şartlara, zamana bağlı ise kapanış zamanında kontratı sonlandırmak ve-ya gereken durumlara bağlı olarak kontratın yenilenmesi.
  • Anlaşmazlıkların oluşması durumunda anlaşmazlıkların çözüm şekilleri, çözüm mercileri….

Yukarıdaki maddellere kontratın içeriği – kapsamı, kontrata baz teşkil eden parametreye göre farklı maddeler eklemek mümkündür.

Kontrat Yönetiminin de bir çevrim süreci, yaşam döngüsü olduğunu kabul edebiliriz. Kontratın çerçevesinin oluşturulması ile kontrat doğar, uygulamaları ile kontrat olgunlaşır, işlerin tamamlaması ile kontrat kapanabilir veya yenilenebilir. Kontrat Yönetim sürecinin çevriminin kritik faktörlerinden birisi tarafların kontrata yönelik hedefleri ile birlikte kontratın kapsamının ve çerçevesinin iyi tanımlanmasıdır.  Kontratın imzalama aşamasına gelmeden önce katılımcılar olarak net, açık ve anlaşılabilir şekilde taslağının yazılması ve gözden geçirilmesi de diğer kritik faktörlerden birisidir.

Gelecek durakta kontrat yönetiminin diğer fazlarına yakından bakarak yolculuğumuzu  sürdürmek dileğiyle,

Sevgiyle ve huzurla huzurda kalın

Aysel Evran

ayselevran@ttmail.com; aevran@etsgelisim.com ; www.ayselevran.com, www.etsgelisim.com

BİR FULARLIK FARK!®

İle

MASADAN SAHAYA Devlet Siyaset Aile Şirket Ülke Üniversite Toplum Birey YÖNETİMİ®

Share

You may also like...