İletişim Ve Diyalog-I

This post has already been read 1310 times!

Konuşabilmenin İlkesi Diyalog???

Merhaba ayselevran@ttmail.com, aevran@etsgelisim.com paylaşım dostları

Etkili, etkin ve anlamlı iletişim ilkelerini analiz ettiğimizde anlama ve anlaşılabilirlik çoğunlukla vurgulanmaktadır. Pekiyi anlamak ve-ya anlaşılabilir olmak için biz insan oğlu ilk anda neye gereksinim duymaktadır? Konuşmaya diğer bir değiş ile diyalog sürecine girmeye ihtiyacı vardır. Anlamak ve anlaşılmaktan  önce ne kadar konuşabiliyoruz? Sorusu daha kritik değil midir? Karşılıklı bir konuşmanın olmadığı yerde iletişimden söz etmek ne kadar doğrudur?

Aslında diyalog iletişimi anlamak adına gereksinim duyulan bir çerçevedir. Kaliteli etkileşimi içerisinde barındıran iletişim sürecinde var olan karşılıklı anlayışı ifade etme ve test etme parametresi bizi diyaloğa doğru yolculuğa çıkartır. Çift yönlü konuşma  ortak ve karşılıklı anlayış geliştirmeye hizmet eder. Yalnız bir kişinin konuşup diğerlerinin dinlediği bir mekanizmada ortak anlayıştan söz etmek ne kadar mümkündür? Aslında tam da bu nokta da eğitim sistemlerinin niçin 21 yüz yılda derinlemesine formatlanması gerektiği net olarak anlaşılmıştır.

Konuşmada – diyalogda bir birimizin sesini duyuyoruz, duyulan seslerinde ortak anlayışın oluşmasına olumlu veya olumsuz olarak katkısı kaçınılmazdır. Belki de diyalog duyulacak, duyulan sese tahammül ile başlar. Ne dersiniz?

Diyalog sürecini analiz ettiğimizde sohbette sırasında dile getirilen fikire katılan  yorumlar bireylerin o konu ile ilgili cevaplarıdır. Cevap verebilmek için harekete geçme isteğimiz devreye girer. hareket beraberinde dinamizmi getirmesinin yanı sıra aktif katılımı sağlamaktadır. O zaman diyalog serüvenin içerisinde harekete geçmek, dinamik olmak, aktif katılım parametreleri bulunmaktadır ve bu parametrelerin ne kadar insani ve doğal olduğunu görebiliyoruz.

İyi bir diyaloğa ne zaman şahit oldunuz? Veya keyif aldığınız bir diyaloğa ne zaman kendinizi ortak kılabildiniz? Eğer böyle bir şansı yakalayabildiniz ise neler gördünüz? Bir birinin sırasını bekleyen, birbirinin sözünü kesmeyen, konuşanın fikrine nasıl anlamlı şekilde katkıda bulunabilirim enerjisini görürsünüz veya yaşarsınız.

Ve anlayış yoğun bir ortamında derinlemesine ve oksijeni bol nefes alış verişinin keyfini de almış olursunuz.

Gelecek durakta “Diyalog Kavramının Detayları ” ile yolculuğumuzu sürdürebilmek dileğiyle ;

Sevgiyle ve huzurla huzurda kalın

Aysel Evran

ayselevran@ttmail.com; aevran@etsgelisim.com ; www.ayselevran.com, www.etsgelisim.com

BİR FULARLIK FARK!®

İle

MASADAN SAHAYA

Devlet Siyaset Aile Şirket Ülke Üniversite Toplum Birey

YÖNETİMİ®

Share

You may also like...