Liderlik Yeteneklerinin Geliştirilmesi -I

This post has already been read 1030 times!

Liderliğin Detayları????
Merhaba ayselevran@ttmail.com, aevran@etsgelisim.com paylaşım dostları;

Mevcut ve potansiyel liderler ile liderlik yeteneklerinin geliştirilmesi odaklı çalışmalar yaparken liderliğin derinlerinde oldukça farklı sırlar ve detaylar olduğu kadar oldukça çok yönlü çalışılması gerektiğini görebiliyoruz.

Liderlik yeteneklerinin ana parametreleri : davranış düzeyi, düşünceler ve duygular seviyesi, doğuştan gelen düzey olarak özetlemek mümkün olabilir. Bu parametreler bağlamında liderlik yeteneklerinin mevcut durumu ve gelişim yol haritasının oluşturulması adına sorulmasında fayda olan sorular :

Davranış düzeyinde ihtiyaç duyulan bilgi ve beceriler hangileridir?

Bu bilgi ve becerilerin kazanılması için nasıl bir yol haritası oluşturulabilir?

Düşünceler ve duygular seviyesine zihinsel ve duygusal dönüşüm için nelere ihtiyacımız var?

Doğuştan gelen kişilik seviyesi özelinde sahip olunan temel itici güçlerimizi veya değerlerimizi yeniden yapılandırmak konusunda neler yapabiliriz?

Soruların her birinin detayına bakarak yolculuğumuzu sürdürecek olursak ilk sorunun içeriğinde yer alan liderlik rolü gereği istenen davranışların tanımlanması ve anlaşılması ile süreci çalıştırabiliriz, liderlik gerekliliği adına ihtiyaç duyulan davranışların karakteristik özelliklerini, yeterliliğini veya becerinin spesifik unsurlarını gözlemlenebilir ve gerçekleştirilebilir olarak tanımlamak önemlidir. Örneğin, liderin rolü gereği koç olması gerektiği yönünde tanımlama ve bu yönde bir ifade söylemek yeterli değildir.

Liderlik ve Davranış Derecesi miiiiii???

Daha spesifik olarak, davranış özelinde – detayında, koç olarak liderin her bir ekip üyesi ile rutin olarak bir araya gelmesi, sürekli geri bildirim sağlaması ve özel görevleri geliştirme fırsatları olarak devretmesini kapsayan liderin koçluk özelliğinin tanımlanması daha gerçekçi ve anlamlı bir tanımlamadır.

Dikkat edilirse geri bildirim faktörü tanımın içerisinde yer almaktadır, değerlendirme faktörüne niçin ihtiyaç duyulmaktadır? Tüm olgularda olduğu üzere liderlik ve liderliğin koçluk fazında; ideal olarak hem kendi kendine geribildirim hem de başkalarının geri bildirimlerini kapsayan bir değerlendirme olmadan, profesyonel lider olarak gelişimimiz verimli şekilde seyrini sürdüremez.

Koçluk yapabilme çerçevesinde gerçekleştirdiğimiz amaçlı, özenli ve metodik uygulamayı gerçekleştirmemiz aslında birey olarak bu konuda bir deney yapıyoruz. Deney sürecine girişim ise; konfor bölgesinin ötesine geçilmesi, risk alınması, hata yapılması, öğrenilmesi ve tekrar denemelerin yapılması için bir fırsattır. Deney süreci sonunda davranışı değişimi gerekliliği ve seviyesini anlamak için geribildirimle pratik yapmak şarttır. İstenen sonuçları elde etmek için insanlara ve durumlara uygun geri bildirim almak ve sunmak deneyin, uygulamanın başarısının altın anahtarıdır. Altın anahtarı güçlendirmek adına liderlik davranışına odaklanmak gerekliliğini göz ardı etmemek gerek

Gelecek durakta “Liderlik Davranışına Odaklanmak” ile yolculuğumuzu devam ettirmek dileğiyle,  

Sevgiyle ve huzurla huzurda kalın

Aysel Evran

ayselevran@ttmail.com; aevran@etsgelisim.com ; www.ayselevran.com, www.etsgelisim.com

BİR FULARLIK FARK!®

İle

MASADAN SAHAYA

Devlet Siyaset Aile Şirket Ülke Üniversite Toplum Birey

YÖNETİMİ®

Share

You may also like...