İŞ AHLAKI – ETİĞİ-I

This post has already been read 2043 times!

NEDEN İŞ AHLAKI VE ETİĞİ?

Merhaba ayselevran@ttmail.com, aevran@etsgelisim.com paylaşım dostları

Tüm dönemlerde iş ve özel hayatta ahlaklı davranmak konunun etiğine göre hareket etmek büyük bir erdemdir. Sosyal medya ve genel anlamda medyanın yaygınlığından dolayı örnekleri daha çok görmek ile birlikte özellikle bu dalgalı durumda iş ahlakı ve etiği konusunda problem yaşamayan yoktur. İş ahlakına, etiğine göre davranmayan kişiler yoruluyorlar mı bilmiyorum ve fakat karşıdaki muhatap oldukça yoruluyor, sadece yorulmuyor, sonucu kronik hastalıklara varırcasına hastalanıyorlar.

Her dönemi kullanan insanlardan dolayı gerçekte zor durumda olanları ayırma enerjinizde azalıyor. Özellikle bugün birde hukuk mesleğini icra eden bir meslek erbabının yaklaşımı bu yazıyı yazdırdı ve de genel anlamda etik nedir? Neden önemlidir diyerek bir yaz dizisi mi başlatsam dedim ve başladı bile.

Etik nedir? İlk ne zaman ifade edilmeye başladı? Ahlak ile etik ilişkisi nedir? Ahlak dejenerasyonu ne zaman daha çok artar, etkileri nelerdir? Vb soruları birlikte cevaplamaya çalışalım bakalım.

Bu arada bu satırları yazarken etik sorunu yaşadığım birisinden dolayı sinir katsayım zirve etmiş durumda, belki de bu sinirlilik durumunu yavaşlatmak adına da yazmak istedim.

Etik tanımı ile başlayacak olursak; insanların iletişimde ve etkileşimde olduğu diğer insanlara gerçekte nasıl davranması gerektiğinin şablonunu oluşturur etik. Etik kavramı ile ilgili  neredeyse 2500 yıldır çalışıldığına bakılacak olursa etik olmak iyi bir erdemliliği gerektiriyor.  Etik davranmak işini hakkıyla yaparak başkalarına zarar vermemek ise o zaman zarar görüyorsak etik davranılmamış oluyor, söz verdiği ödemeyi yapmaması, söz verdiği randevuya gelmemesi, 2 saatte göndermesi gereken raporu göndermemesi tüm bunlar hem verdiği sözü yerine getirmiyor diğer bir değişle işini yapmıyor ve sonuçta da zarar veriyor.

Beklenen ödemeye göre başkalarına yapılacak ödemelerin aksamasına neden oluyor, randevuya gecikerek günün diğer bölümünü alt üst etmesi, raporu 2 saatte göndermeyerek verilecek kararları özetlemek de gecikme yaşanıyor. Evet ya etik içerisinde işini hakkıyla yapmamak ve karşıya zarar vermek var.

Gelecek duraklarda etiğe dairleri detaylı paylaşabilmek dileğiyle,

Sevgiyle ve huzurla huzurda kalın

Aysel Evran

ayselevran@ttmail.com; aevran@etsgelisim.com ; www.ayselevran.com, www.etsgelisim.com

BİR FULARLIK FARK!®

İle

MASADAN SAHAYA Devlet Siyaset Aile Şirket Ülke Üniversite Toplum Birey YÖNETİMİ®

 

 

 

 

 

Share

You may also like...