Etkileşim Odaklı Yöneticilik – II

This post has already been read 810 times!

Katılımcı ve Etkileşim Odaklı Yönetim Detayları ????

Merhaba ayselevran@ttmail.com, aevran@etsgelisim.com paylaşım dostları;

“Etkileşim Odaklı Yöneticilik” odaklı başlattığımız paylaşım yolculuğumuzun bir önceki durağında emir- komuta zinciri, denetim – kontrol – hiyerarşik yönetim yaklaşımından katılımcı, etkileşim odaklı yönetime doğru akışın gerekçesine dair özet bir giriş yapmaya çalıştık

Bu durakta “Katılımcı ve Etkileşim Odaklı Yönetim Detayları” ile ilgili zihin jimnastiği yapılmasına ne dersiniz?

Etkileşimi sağlamak ne demektir? Etkileşim sürecinin sürdürülebilirliği için neler yapılmalıdır? Bireyler etkileşim yaklaşımını niçin benimsemektedirler? Etkileşim olgusu neye benziyor? Bu ve benzer sorulara cevap vererek etkileşim ve dolayısıyla etkileşim odaklı yönetimin çerçevesini çizebiliriz.

Oyun oynayan bir çocuk grubunu veya bir hobinizi icra ederken kendinizi veya bir başkasını gözlediniz mi? Eğer cevabınız evet ise oyunda olan çocuk ve hobisini gerçekleştiren bireyin yaşı ne olursa olsun aslında tam bir yetişkin gibi hareket eder, ne demek bu şimdi? Sorusu soruldu gibi. Bir hobi veya oyunda yer alan çocuk bir yetişkin gibi hareket eder, çünkü bulunduğu oyun ortamında kendi kendini organize eder, heveslidir ve iyi sonuç almak için hırslıdır.

Aynı şey, çalışan bireyler ve gruplar için de geçerli olabilir. Bir hedef tasarlamış, oluşturmuş olan insanlar, bunu gerçekleştirmek için kendilerini organize edeceklerdir. Anlamlı şeklide etkileşimde olabilmek için amaç insanların sadece iyi iş sonuçlarının gerçekleştirilmesinden ziyade,  bireylerin süreçte ne kadar etkili olduğunu ve aslında bir birlerini de nasıl etkilediklerini görmelerini sağlamak.

Etkileşimli ve katılımcı yönetim yaklaşımında; kuruluşlar genellikle hedefleri ile neleri – dikte ettiklerine dikkat etmeleri ile birlikte işlerin zamanında teslimatı sürecinde katılımcılığının nasıl gerçekleştirilebileceğine odaklanmalıdırlar.

Katılımcı ve etkileşim odaklı yöneticilik anlayışının kazanımının detayında; kendi kendini örgütleme, bir kişinin veya grubun sürekli ve etkin şekilde faaliyetleri  ile meşgul olma isteğinin yüksek olduğu görülmektedir, oyunda olan çocuğun oyunu  veya hobisi ile meşgul olması gibi. Katılımcı yönetimin özünde kendi kendini örgütleyen bireyler ve gruplar bulunduğuna tekrar dikkat çekilmesinde fayda var

Gelecek durakta “Kendi Kendini Örgütleyenler“ ile yolculuğumuzu sürdürebilmek dileğiyle;

 Sevgiyle ve huzurla huzurda kalın

Aysel Evran

ayselevran@ttmail.com; aevran@etsgelisim.com ; www.ayselevran.com, www.etsgelisim.com

BİR FULARLIK FARK!®

İle

MASADAN SAHAYA

Devlet Siyaset Aile Şirket Ülke Üniversite Toplum Birey

YÖNETİMİ®

Share

You may also like...