2025 yılı ve sonrası Geleceğin Liderleri İçin-I

This post has already been read 1248 times!

Okul Öncesi Dönemde Liderlik mi ???

Merhaba ayselevran@ttmail.com, aevran@etsgelisim.com paylaşım dostları;

Bilindiği üzere liderlik ile ilgili karşılaştığımız sorulardan birisi liderlik öğrenilebilinir mi? veya geliştirilebilinir mi? Doğuştan mı? İster doğuştan, ister geliştirilebilir olsun, liderlik konusunda ne kadar erken fazda bu yeteneğin farkına varılırsa etkin liderlik sürecinde anlamlı bir şekilde yol almak mümkündür. O zaman okul öncesi dönemde yaşamını sürdüren bireyde liderliğin olup olmadığının anlaşılması, varsa bu yeteneğin ortaya çıkartılması ve sağlıklı bir şekilde etkili kılınması bir yol haritası oluşturmak gereklidir.

Bu arada çok küçük çocukların liderlik davranışlarına odaklanılması oldukça iligniç ve bir o kadar da keyifli bir olgu olduğunu paylaşmayı da hemen hızlıca şimdi yapalım.

Geleceğin Liderlerinin Çevresindeki Bireyler ve Sorumlulukları

Genç yaşta hatta ifade ettiğimiz üzere henüz çocuk yaşta çocukların liderlik yeteneğinin anlaşılması için ebeveynlere, öğretmenlere ve çocuklar ile etkileşime giren tüm büyüklere büyük bir sorumluluk düşmektedir. Çocuğun yaşamında rol alan diğer bireylerin sorumlukları arasında başka hangi faktörler yer aldığına baktığımızda;

Çocukların oynadıkları oyunlar, oyunlar sırasında arkadaşları ile kurduğu iletişim, kullandıkları oyuncaklar, oyuncaklar ile kurdukları iletişimin gözlemlenmesi

Çocukların becerilerini ve davranışlarını sağlıklı bir şekilde ve de gerçekçi olarak değerlendirmek.

Gerçekçi değerlendirmeyi konunun uzmanları ile çapraz bir şekilde sağlamasının yapılmasında fayda var.

Değerlendirme sonucunda liderlik yeteneğine sahip ve-ya geliştirilerek liderlik profili sağlamlaştırılacak çocuğu, gencimizi oyun aktivitelerinde, sınıf ortamlarında, akranları ve yetişkinler ile ilişki ve iletişim sürecinde mentorluk yapılması.

Liderlik kapsamındaki liderlik sürecinde birlikte yol aldığımız bireyin gelişim yol haritası ile ilgili berlirli periyotlarda raporlamanın gerçekleştirilmesi.

Yukarıda özetlenen faktörler çerçevesinde çalışmalar gerçekleştirilirse yarının liderlerinin oluşması gerçekten şekillendirebilir. Her yürümeye başlayan çocuğu gelecekteki bir başkana, lidere dönüştürmek kesinlikle önemli olduğu kadar arzu edilen bir istek.

Bir hala olarak yeğenlerimi gözlemlemek ile birlikte çalıştığımız aile şirketlerinde en erken 13 yaş, en geç te 21 yaşında bireyler ile çalışma imkanımız bulunmaktadır. Gözlem yaptığımız, çalıştığımız, rehberlik yapmaya çalıştığımız bireylerdeki liderlik yeteneğinin varlığı ve derecesinin anlaşılması adına gerçekleştirdiğimiz testler; genetiğin etkisi, ebeveyn ilişkilerinin rolü, liderliğin geliştirilmesinde lise ve yüksek öğretimin rolünü dikkate almaktadır. Testlerin dikkate aldığı ve sorguladıkları sorularda bu üç faktörün yer alması liderlik ile ilgili yolculuğa girişte sorulan soruya cevap veriyor değil mi?

Gelecek durakta “Erken Dönem Liderlik Gelişim Programı” ile yolculuğumuzu sürdürebilmek dileğiyle ;

Sevgiyle ve huzurla huzurda kalın

Aysel Evran

ayselevran@ttmail.com; aevran@etsgelisim.com ; www.ayselevran.com, www.etsgelisim.com

BİR FULARLIK FARK!®

İle

MASADAN SAHAYA

Devlet Siyaset Aile Şirket Ülke Üniversite Toplum Birey

YÖNETİMİ®

Share

You may also like...